Belgienii şi francezii se învecinează şi la Cluj. Două proiecte imobiliare moderne, pe lângă Canalul Morii

Belgienii şi francezii se învecinează şi la Cluj. Două proiecte imobiliare moderne, pe lângă Canalul Morii
Sala regatului se demolează

Pe lângă Canalul Morii se vor înălţa cinci clădiri de şase şi şapte etaje.

 

Belgienii şi francezii nu sunt vecini doar în vestul Europei, ci şi la Cluj. Un ansamblu imobiliar lansat de un grup de investitori belgieni, anunţat de anul trecut, va fi „gard în gard” cu o dezvoltare franţuzească, aprobată de curând.

Francezii: tată şi fiu investitori

Societatea Stemmer Development SRL este înregistrată la Bucureşti, dar are doi acţionari persoane fizice şi un acţionar persoană juridică de la Paris. Firma tocmai a obţinut un plan urbanistic zonal de regenerare urbană pe strada Scorţarilor. Ştiţi ruina aceea oribilă, unde funcționa Biserica Penticostală (foto)? A început deja demolarea ei şi acel areal va găzdui o parte din noul ansamblu.

Vor fi trei clădiri pe terenul de 11.170 mp. Cea mai înaltă va avea înălţimea de 24,5 m, cu două niveluri subterane, şase etaje întregi şi unul retras. Imobilele vor avea destinaţie mixtă: locuinţe, birouri, spaţii comerciale. Circulaţiile auto ar urma să se desfăşoare pe străzile Scorţarilor şi Buftea. Săptămâna trecută, în şedinţa de Consiliu Local, vecinii au venit să se plângă că parcările subterane le pun în pericol blocurile.

„Parcarea trebuia să ajungă la 6 m de fundaţia imobilului nostru, dar va veni până la 1 m”, a spus Ovidiu Rusu. Arhitectul şef Daniel Popa a afirmat însă că nu se pune problema unei asemenea apropieri şi că studiile efectuate arată că nicio clădire din împrejurimi nu va fi afectată. Totuşi, vecinii au obţinut ceva: la propunerea consilierului PNL Radu Raţiu, investitorul va trebui să aducă strada la stadiul dinaintea începerii construcţiei.

O altă obligaţie prevăzută în hotărârea de Consiliu Local este aceea de a construi, împreună cu vecinii de la Argo Development, un sens giratoriu pe strada Scorţarilor. Armand Stemmer şi fiul său, Michael, au anunţat încă din 2010 că au cumpărat un teren de 11.000 mp la Cluj şi că intenţionează să investească 14 milioane de euro, dar până acum nu au demarat proiectul.

Belgienii: teren mai mult, investiţie mai mare

Pe strada Onisifor Ghibu, în vecini, se construieşte Record Park, un ansamblu imobiliar care vine să înlocuiască vechile clădiri ale fabricilor Argos şi Jolidon, respectiv o parte din baza sportivă Record. Terenul are 17.000 mp. Pe acesta urmează să fie ridicate o clădire de apartamente şi una de birouri, tot cu şapte etaje.

Vor exista 230 de apartamente, birourile vor avea 12.000 mp, iar 1.000 mp au fost gândiţi ca spaţiu de retail. Investitorii sunt belgienii Alex Carlos De Witte, Didier Ysenbaert, Didier Balcaen şi Filiep Balcaen, reuniţi în societatea Argo Development, iar suma pusă la bătaie este de 40 de milioane de euro.

Baza Record este împărţită în două. A fost proprietatea fabricii, iar când aceasta s-a despărţit a fost separată şi baza. Investitorii belgieni au reuşit să cumpere numai jumătate din ea. Baza sportivă se va repune în funcţiune, va avea inclusiv bazin de înot, sală de fitness, de gimnastică.

Acest proiect este un mix de apartamente şi birouri, dar are şi această bază sportivă. Va mai pune în valoare şi o clădire industrială pentru funcţiuni creative şi productive, care să se muleze pe strategia oraşului, aceea de a găsi spaţii unde se îmbină mai multe sectoare.

Potrivit proiectului, se va realiza o promenadă pe malul canalului Morii, mai multe podeţe care vor face legătura cu complexul de birouri The Office, iar circulaţia nu va fi îngrădită.

Aşadar, de pe strada Onisifor Ghibu se va putea traversa noul ansamblu imobiliar, se va putea trece peste canalul Morii, apoi, pe lângă clădirea The Office, se va putea ajunge la staţia de transport în comun Someşul, respectiv la staţia Cluj Bike din zonă.

Întregul areal a fost gândit să fie accesibil persoanelor cu toate categoriile de dizabilităţi. Record Park va avea 226 de locuri de parcare, în cele două garaje subterane. Proiectul mai prevede amenajarea unui restaurant şi a unei grădiniţe.

Loading...
Comenteaza