Bistrița a luat foc din cauza unui proiect clujean. ”Ați aruncat 150.000 euro pe geam”

Bistrița a luat foc din cauza unui proiect clujean. ”Ați aruncat 150.000 euro pe geam”
Piațeta este acum plină de vegetație

Partidul Verde și o parte a societății civice din Bistrița se opun unui proiect realizat de o societate clujeană.

Societatea civică din Bistrița s-a activat în ultimele zile, pe marginea proiectului de pietonalizare a piațetei din jurul Bisericii Evanghelice. Este o zonă plină de vegetație, inclusiv de castani, iar o parte din verdeață ar urma să fie îndepărtată. Au apărut postări pe Facebook și petiții pentru menținerea arborilor.


În urma unui concurs de soluții desfășurat în 2014, o societate din Cluj, Planwerk, este cea care a câștigat proiectul de pietonalizare. Planwerk este firma de arhitectură care a remodelat Piața Unirii din Cluj, respectiv cea care a desenat noua piață Lucian Blaga, a cărei documentație pentru modernizare se află în curs de aprobare.


”Deci NU! NU veți tăia castanii din jurul Bisericii Evanghelice, vă garantez. Toată Bistrița va ieși în stradă pentru ei, știu sigur. Puteți să vă ștergeți la fund cu proiectul făcut de Planwerk SRL Cluj-Napoca, o firmă de proiectare de tot c..., care, mare inginerie și arhitectură urbană, a propus tăierea tuturor arborilor din piațetă și eliminarea rondourilor de flori pentru a pune în loc betoane unde să te bată soarele în cap. NU, mă, NU! Am trecut aseară pe acolo, miroseau florile de castan de te îmbătau de cap și noi să acceptăm în loc miros de asfalt încins?! Nunuuuu! Ați aruncat 150.000 euro pe geam, vă zic eu! Nu banii fac tot în viața asta și cel mai "ieftin" proiect nu e cel mai bun, se vede încă o dată”, a scris o doamnă din Bistrița, pe Facebook.


Numai că NU, proiectul NU prevede tăierea castanilor. ”Castanii rămân pe poziție, așa este prevăzut un proiect. Petițiile arată un alt proiect, nu al nostru. Nici mie nu mi-ar plăcea acel proiect. Dezbaterea este binevenită”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, arhitectul Eugen Pănescu, fondator Planwerk.


Totul a plecat de la o conferință de presă a Partidului Verde Bistrița, care a anunțat că peste 100 de arbori urmează să fie tăiați. Planwerk crede însă că ”eliminarea unei părţi semnificative a vegetaţiei şi a unor obiecte sau amenajări amplasate dezavantajos oferă perspective şi trasee noi şi permite perceperea şi înţelegerea spaţiului”.


Iată cum este prezentat proiectul, pe website-ul socității de arhitectură:


”Pietonalizarea pieţei şi reunificarea ei spaţială este un prilej de a activa repere istorice şi tradiţii ale Bistriţei, într-o formă contemporană, non-muzeală şi strâns legată de viaţa oraşului. Caracterul liber şi continuu al spaţiului, reţinerea formală a amenajărilor sunt echilibrate de varietatea arhitecturii făcută vizibilă, de activităţile şi atmosferele care devin posibile.

Eliberarea, defragmentarea, unificarea spaţială şi funcţională sunt scopurile principale ale propunerii. Eliminarea parcărilor, a unei părţi semnificative a vegetaţiei şi a unor obiecte sau amenajări amplasate dezavantajos oferă perspective şi trasee noi şi permite perceperea şi înţelegerea spaţiului. În deschiderea largă a pieţei, obiectele vechi şi noi ies din configuraţia geometrică dictată de carosabile şi alei şi se aşează firesc în logica locului”.

Loading...
Comenteaza