Blocul care îi trezește amintiri dureroase lui Emil Boc. A fost reautorizat

Blocul care îi trezește amintiri dureroase lui Emil Boc. A fost reautorizat
Blocul ridicat de Ardeal Construct

O construcție odioasă prin dimensiunile sale a fost reautorizată. Ar urma să fie terminată în trei ani.

 

Direcția de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca a reautorizat blocul de 25 de etaje de la intrarea în cartierul Mănăștur, dinspre comuna Florești. De data aceasta municipalitatea nu se putea opune cererii. Este vorba despre cel mai disproporționat și ilogic edificiu al orașului, amintire din vremea când dezvoltatorii imobiliari erau sponsori ai campaniilor electorale.

În spatele acestui colos este Radu Vlas, despre care presa scria că era un apropiat al primarului Emil Boc și un sponsor al PDL. A deținut Alpha TV, post foarte laudativ la adresa primarului, și tot el a primit în concesiune, de la municipalitate, terenul pe care a fost construit parkingul din Piața Mihai Viteazu.

În șase ani, de la prima autorizație de construire primită de Vlas, construcția s-a ridicat până la etajul 13. Are și două etaje de subsol și trei de demisol (2 niveluri de subsol + 3 de demisol + 25 de etaje + etaj tehnic). Așadar, s-au bifat cam trei niveluri pe an.

În ritmul acesta, cu greu va fi terminat blocul în cele 36 de luni, câte prevede noua autorizație. Potrivit documentului, lucrările rămase de executat ar mai costa șapte milioane de lei. Blocul se ridică la adresa Calea Florești nr. 139 și ar urma să aibă 150 de apartamente, parcare subterană și spații comerciale.

Radu Vlas controlează societatea Ardeal Construct SRL, cea care ridică blocul dintre bloculețe. Metafora aceasta este justificată, având în vedere că, pe lângă gigantul lui Vlas, edificiile de 10 etaje de pe Calea Mănăștur vor părea niște glume proaste.

Vecinii din cartier s-au opus vehement proiectului, au organizat și proteste, dar după eliberarea autorizației de construire. Previzibil, nu s-a mai putut face nimic. Campaniile electorale funcționează acum după alte principii. Dar blocul acela ilogic de la intrarea în Cluj ne va aduce mereu aminte de prețul pe care l-am plătit pentru propășirea politicienilor noștri.

DECLARAȚII

"Coeficientul de utilizare a terenului de 6,5 este exagerat de mult. Planul urbanistic general limitează CUT la 4, iar 4 este un CUT mare. În Cluj intensitatea folosirii terenului atinge un CUT de aproximativ 3. I s-a dat un randament enorm faţă de cât teren are la dispoziţie acest bloc turn”.

”Un risc important priveşte spaţiile aferente viitoarei clădiri. Ea este foarte aproape de strada principală şi poate constitui o problemă pentru circulaţia de acolo. Este un trafic intens şi este uşor să apară tulburări, pot fi generate ambuteiaje, dacă nu se va construi corect”.

Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România 

Loading...
Comenteaza