Butoane de panică de 17.000 de euro în şcoli

Butoane de panică de 17.000 de euro în şcoli
Sistemul de avertizare implementat de Primăria Cluj-Napoca şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie va deveni operaţional în aproximativ 45 de zile.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Poliţiei au anunţat ieri că a început instalarea butoanelor de panică în şcolile clujene. Sistemul a costat peste 63.000 de lei fără TVA şi va deveni operaţional în 45 de zile. Este vorba despre o iniţiativă a municipalităţii de a preveni incidentele în şcolile clujene.

 

Concret, la Cluj, se vor instala 66 de butoane de panică în şcoli, sisteme care sunt blocate şi deblocate cu ajutorul unei chei. Ele vor fi instalate ori în cabina portarului, ori la secretariatul unităţilor de învăţământ. Odată acţionat butonul, semnalul de “pericol” se transmite prin GPS la ofiţerul de serviciu din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, care va direcţiona cel mai apropiat echipaj spre şcoala de unde a fost acţionat butonul, miza fiind o intervenţie cât mai promptă.

 

Primarul Sorin Apostu a explicat ieri că tehnologia a fost achiziţionată de la societatea Trans Electronic şi a costat 63.174 de lei (cu tot cu TVA, suma se ridică la aproximativ 17.000 de euro – n.red.). Societatea va livra 66 de butoane de panică, sistemul de prelucrare a semnalului şi sistemul GPS de transmitere, plus un server de comandă, care va fi instalat la Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

 

Edilul a adăugat că, în 45 de zile, acest sistem va fi operaţional. “Mergem în continuare pe optica noastră, potrivit căreia este mai uşor să previi decât să combaţi. în 1-2 secunde, semnalul se va transmite către dispeceratul de poliţie, iar de acolo se vor putea trimite echipaje la şcolile de unde s-a acţionat butonul. Am mers pe tehnologia GPS, fără cabluri, ca să nu avem probleme viitoare: cabluri tăiate sau alte minuni. Lunar, şcolile vor plăti un abonament pentru sistemul GPS de 1 euro plus TVA către operatorul Vodafone”, a explicat oficialul clujean.

 

Comisarul-şef Ioan Păcurar a declarat ieri că în municipiu infracţionalitatea din şcoli, dar şi cea juvenilă, nu este atât de mare. “Ne situăm pe ţară sub nivelul mediu, însă nu dorim ca fapte ca cele din Bucureşti să se comită la noi, pe nepregătite. De aceea, acest sistem este deosebit de util”, a apreciat Păcurar.

 

Comisarul a atras atenţia că, până când sistemul va deveni operaţional, Inspectoratul de Poliţie va perfecta un regulament şi va notifica directorii de şcoli asupra unei grile stabilite cu fapte sau situaţii care presupun apăsarea butonului de panică şi, implicit, intervenţia echipajelor de poliţie. “Nu se putea prin SMS, pentru că dispecerul are şi alte obligaţii şi nu poate fi atent non-stop la telefonul mobil. în momentul în care se va acţiona butonul, noi vom primi avertismentul pe monitor sub formă de semnal luminos şi auditiv, aşa că imediat va atrage atenţia dispecerului”, a adăugat Ioan Păcurar.

 

Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, la Cluj-Napoca situaţiile de infracţionalitate din şcoli s-au rezumat la pătrunderea intruşilor în incinta unităţilor de învăţământ sau la cazuri conflictuale urmate de bătăi ori îmbrânceli. în 2008, la Cluj au fost semnalate doar două cazuri de acest gen în şcolile clujene.

 

Loading...
Comenteaza