Care sunt cele mai verzi construcţii ale Clujului

Care sunt cele mai verzi construcţii ale Clujului
Acesta intră cu trei imobile pe lista „Celor mai verzi clădiri din România”, o analiză a Consiliului Român pentru Clădiri Verzi, NAI România şi platforma Construction21.eu.

Un singur imobil din Cluj-Napoca deţine o certificare oficială recunoscută printr-un sistem internaţional. Celelalte două construcţii din municipiu din lista cu 67 de clădiri din ţară intră în clasa energetică A.

Imobilul de birouri Amera Tower, ce a obţinut anul trecut certificarea LEED Gold, e prima şi încă singura construcţie ecologică din Cluj-Napoca recunoscută oficial. În judeţ există o singură altă construcţie de acest fel: hala Nokia de la Jucu (cu LEED Gold), preluată anul trecut de compania De'Longhi. Amera Tower este deocamdată unicul proiect dezvoltat în municipiu ce se califică pentru hotărârea adoptată la nivelul oraşului privind reducerea cu 50% a impozitului pentru proprietarii de clădiri verzi.

Pe lista celor mai verzi clădiri din România analiza RoGBC mai include imobilul rezidenţial Studium Green Campus (bloc de apartamente din cartierul Gheorgheni) şi o unitate de învăţământ, Transylvania College Cluj (TCC), ambele eficiente în ceea ce priveşte consumul de energie (clasa energetică A), dar fără certificare oficială internaţională de clădire verde în unul dintre sistemele recunoscute la nivel mondial: LEED (Statele Unite), BREEAM (Marea Britanie), DGNB (Germania).

„Proiectul complexului de apartamente Studium Green intenţionează implementarea conceptului de clădire sustenabilă, o clădire cu un înalt grad de eficienţă energetică, proiectată în aşa fel încât să conserve apa şi energia, să folosească spaţiul, materialele şi resursele în mod eficient, să reducă la minim reziduurile din construirea ei", susţin dezvoltatorii clădirii din Gheorgheni în prezentarea oficială a proiectului.

Cea de-a treia prezenţă clujeană din analiza RoGBC este o unitate de învăţământ din cadrul unui campus din Gheorgheni. În noiembrie 2012, TCC a inaugurat prima şcoală verde din Cluj. „Implementarea proiectului a urmat câteva direcţii importante: folosirea materialelor naturale pentru construcţie şi finisaje, izolarea termică şi fonică, spaţii adecvate pentru sălile de grupă şi clasă, valorificarea iluminatului natural într-un procent cât mai mare şi realizarea iluminatului artificial cu leduri, consumul responsabil de resurse (apă, curent electric), colectarea selectivă a deşeurilor", au explicat reprezentanţii TCC.

În realizarea proiectului au fost vizate principii ca asigurarea confortului termic prin utilizarea materialelor eficiente termic şi a izolaţiilor performante pentru a reduce costurile de întreţinere ori utilizarea materialelor naturale. De asemenea, au fost utilizate panouri solare pentru prepararea apei calde menajere şi pentru încălzirea spaţiilor şi cele fotovoltaice - pentru captarea energiei solare şi transformarea ei în energie electrică.

 

 

Loading...
Comenteaza