Centenarul Unirii a început la Cluj cu o pagină FB şi planuri pentru noi monumente. Ce urmează

Centenarul Unirii a început la Cluj cu o pagină FB şi planuri pentru noi monumente. Ce urmează
România a intrat în Anul Centenarului, iar Primăria Cluj-Napoca a pregătit o listă de proiecte dedicate aniversării, printre care figurează amplasarea unor statui în oraş dedicate unor personalităţi religioase marcante, finanţarea urmând să fie asigurată prin Departamentul Centenar de la Bucureşti, din bugetele unor culte, banii credincioşilor şi din bugetul local.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat că este vorba despre statuile cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, episcopului ortodox Nicolae Ivan şi mitropolitul Bartolomeu Anania, dar se propune şi construirea unui Monument al Marii Uniri.

"Pentru finanţarea acestor statui şi monumente s-au cerut fonduri de la Departamentul Centenar, dar se vor asigura şi sume din bugetele unor culte precum şi din bugetul local al municipiului. Pentru Monumentul Marii Uniri, care va fi finanţat de Primărie, se va realiza un studiu de fezabilitate şi un concurs de proiecte, iar fondurile vor fi asigurate din bugetul pe 2018, dar încă nu se ştie din ce capitol de cheltuieli. Încă nu avem o estimare a costurilor acestui monument. Statuile lui Iuliu Hossu, Nicolae Ivan şi Bartolomeu Anania vor fi finanţate de Bisericile Greco-Catolică, respectiv Ortodoxă", au spus sursele citate.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat că în perioada următoare se va lansa concursul pentru realizarea, în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a statuilor episcopului Nicolae Ivan şi mitropolitului Bartolomeu Anania. Finanţarea ridicării celor două statui va fi asigurată din fonduri municipale, judeţene şi din donaţii ale credincioşilor.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, Daniel Avram, a afirmat, la rândul său, că statuia cardinalului Iuliu Hossu este estimată la 70.000 de euro, întreaga sumă fiind suportată de episcopie. "S-au făcut toate demersurile de amplasare a statuii pe B-dul Eroilor din Cluj-Napoca, în faţa Catedralei <Schimbarea la Faţă>, autorizaţia sperăm să o avem în acest an. S-a făcut o comisie şi suntem în discuţii cu trei sculptori iar comisia va stabili care va fi ales şi forma statuii din bronz", a spus Avram.

De asemenea, a fost lansată pagina de Facebook Cluj 100, pagina oficială a proiectului realizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca în anul 2018, în parteneriat cu entitățile culturale din oraș cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire. Conform edilului Emil Boc, linia de finanţare dedicată acestui eveniment va fi deschisă undeva la finele lunii februarie, iar instituţiile de cultură din oraş vor fi invitate să depună proiecte. Abia atunci vom afla calendarul manifestărilor dedicate Centenarului Unirii şi bugetul alocat. 

Loading...
Comenteaza