News alert Update Video Foto Cine redesenează Cetățuia, cu 1.4 milioane de lei / Funicularul, respins categoric

Cine redesenează Cetățuia, cu 1.4 milioane de lei / Funicularul, respins categoric
Cine redesenează Cetățuia, cu 1.4 milioane de lei / Funicularul, respins categoric
Cine redesenează Cetățuia, cu 1.4 milioane de lei / Funicularul, respins categoric
Cine redesenează Cetățuia, cu 1.4 milioane de lei / Funicularul, respins categoric
Planuri pentru Cetăţuie încă din anii '70. Arhitectul Mitrea, despre concursul pregătit pentru 2019: "înainte de a avea soluții, n-ar fi necesar

Au fost anunțați câștigătorii concursului internațional de soluții pentru amenajarea ansamblului urban Cetățuia din municipiul Cluj-Napoca.

PREMIUL I – Proiect nr. 59 – CH2020 – Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis Architects. Autor principal: Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis Architects (1.476.149 lei)

Amintim că Atelier Mass a câștigat premiul doi în cadrul concursului de soluții pentru amenajarea Parcului Feroviarilor, proiect pentru care a încasat 35.000 de lei, dar și premiul trei pentru amenajarea malurilor Someșului, în valoare de 30.000 de lei. Nu în ultimul rând, arhitectul Marius Moga, din cadrul Atelier Mass, este unul dintre coordonatorii Someş Delivery, un proiect-festival care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca.

În ceea ce privește proiectul de amenajare a Cetățuii, ”juriul a apreciat acest proiect pentru discursul său coerent și narațiunea contemporană sensibilă pentru designul peisajului. În această abordare, Dealul Cetatuia este principalul actor și echipa prezintă o înțelegere profundă a soluțiilor naturale, a morfologiei, a vegetației și a hidrologiei”, a declarat Iulia Stanciu, membru al juriului. 

La capitolul minusuri, "juriul a respins înlăturarea masivă a vegetației pe anumite zone care acoperă straturile geologice fără să ia în considerare procesele transformaționale specifice naturii, și anume succesiunea primară care va conduce în timp la reformarea solului. Avem și recomandări la tot ce veți găsi ca repsingere. Funicularul, respins categoric deoarece este o intervenție foarte puternică și o soluție disproporționată în comparație cu amplitudinea problemei utilizării. Eliminarea completă a sistemului de drenaj pe partea sudică poate produce instabilitate în cadrul echilibrului natural al sitului. Soluția pavilionului circular, pentru forma și materialele care nu sunt convingătoare și nu sunt adaptate caracteristicului. Mai mult, gardul activ este un obiect cu nevoie deosebită de întreținere, deci are nevoie să fie de mai multe ori funcțiuni întregate", a mai arătat Stanciu.

Amimtim că, ideea funicularului a apărut în momentul realizării documentației pentru acest concurs, însă asupra căruia arhitecții nu s-au putut pune de acord. Reprezentanții municipalității nu s-au arătat deranjați de idee, însă nici nu au promovat o asemenea inițiativă. 

La rândul său, Silviu Aldea, reprezentant Atelier Mass, a declarat: "Mulțumim și noi juriului. Noi am participat la ultimele cinci concursului de soluții și se pare că stăruința dă roade și de la un proiect al altul am învățat tot mai mult cum să abordăm și la ce să fi atenți. Noi am mizat pe o interpretare geologică a Dealului Cetățuii, ca o primă formă de moștenire, la care s-au adăugat celelalte forme de tarnsformare și cred că principala dorință a noastră a fost să aducem un loc cât mai natural al orașului și să îl redăm, în care intervențiile din anii '60 și nu numai să fie reconsiderate, un loc în care contemplezi natura și orașul". 

Arhitecţii au estimat că suma necesară din fonduri europene pentru proiectul de amenajare a Dealului Cetăţuia se ridică la 10 milioane de euro, pe lângă lucrările preconizate urmând să fie realizate şi unele de drenare a apelor şi de stabilizare a versantului.

PREMIUL II – Proiect nr. 50 – DC1735 – Asiza Birou de Arhitectură (70.000 lei) 
Autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Cornelia Olănescu, arh. Miruna Moldovan, arh. Andra Vlădoiu
Colaboratori specialități: Peisagistică - ing. peis. Alexandru Cotoz, ing. hort. Valentin Sebastian Dan
Structură - ing. Ovidiu Rusu 

Echipa condusă de Sebastian Rusu a câștigat și concursurile de soluții pentru amenajarea Parcului Feroviarilor și a Turnului Pompierilor, iar Asiza a imaginat și felul în care ar putea să arate arterele din zona centrală (Regele Ferdinand, Emile Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei).

PREMIUL III – Proiect nr. 55 – DP1212 – Mossfern. Autori principali: Mossfern & MVAA - (45.000 de lei)

MENȚIUNE ONORIFICĂ – Proiect nr. 58 – AF6379 – Team Up Proiectare și Construcții
Autori principali: Atelier Foaie Verde, Nicolas Triboi – Peisagist
Coautori: Arina Boariu – peisagist, Simona Faje - peisagist
Colaboratori arhitectură: Team Up Proiectare și Construcții
Pierre Bortnowski – arhitect, Sânziana Macaveiu – arhitect
Colaboratori specialităţi: Eugeniu Triboi - agronom

14 proiecte pentru amenajarea Cetățuii 

14 proiecte au fost depuse pentru amenajarea Cetățuii din Cluj-Napoca. Concursul internațional de soluții organizat de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania (OAR) a avut ca scop găsirea celei mai bune soluții pentru amenajarea terenurilor din ansamblul urban Cetățuia aflate în proprietatea municipalității, ca început al valorizării întregului ansamblu urban. 

"Dorința promotorului concursului este ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriul stâncos și  împădurit.

Versantul sudic este considerat landmark-ul orașului cunoscut și ca „orașul de la poalele Cetățuii”, se arăta în anunţul concursului. Tema de concurs puncta că Dealul Cetățuia trebuie văzut ca parte a unui sistem mai larg de agrement format din Cetățuie, Parcul Etnografic Romulus Vuia și Pădurea Hoia.

Juriul concursului a fost format din arhitecţii Miriam García García (Spania), Kollo Miklos, Eugen Pănescu, Iulia Stanciu, Ligia Subțirică şi peisagiştii Diana Culescu şi Hermann Georg Gunnlaugsson (Islanda). Cuantumul premiilor oferite este de 1,5 milioane de lei. 

Competiția a făcut  parte dintr-o serie de concursuri de arhitectură și urbanism, ce a debutat în 2016 cu concursul ”Turnul celor trei vârste”, urmat de concursul ”Ethno Park Cluj”, ”Rethinking Someș”, ”Parcul Feroviar”, concursul pentru ”Amenajarea urbană Kogălniceanu” și concursul pentru noul Consiliu Județean.

Proprietăţi de 120.000 de euro, cumpărate de la Unita

Pentru amenajarea teatrului de vară de pe Cetăţuie municipalitatea a achiziţionat un teren de 10.000 mp, pentru care a plătit către proprietar, societatea Unita Turism Holding, suma de 100.000 de euro. Tot pentru realizarea acestui proiect a mai fost achiziţionată şi o clădire monument istoric, Pavilion G, în valoare de 20.000 de euro, plus taxa pe valoarea adăugată. 

Ideea construirii unui teatru de vară pe Cetăţuie a fost lansată încă din 2012, de către primarul interimar Radu Moisin, dar nu a putut fi pusă în practică din cauza unei ipoteci pe terenul în cauză. Cetăţuia Clujului a fost ridicată pentru garnizoana austriacă a orașului, după intrarea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, în sec. XVIII.

Poziţia a fost aleasă strategic, deoarece aici se află cel mai bun punct de observaţie asupra centrului istoric al Clujului. Aici existau clădiri administrative, o garnizoană şi un depozit de armament. În anii '70, în zonă a fost ridicat Hotelul Belvedere. În 1995, pe deal a fost montată de către primărie o cruce monumentală, în amintirea celor ucişi în 1848-1849.

VEZI ŞI Planuri pentru Cetăţuie încă din anii '70. Arhitectul Mitrea, despre concursul pregătit pentru 2019: "Înainte de a avea soluții, n-ar fi necesar un CONCEPT?"

Renaşte Cetăţuia. Poarta Vieneză a Clujului reintră în circuitul turistic

Loading...
Comenteaza