Foto Cine transformă sediul Consiliului Județean Cluj în prima clădire publică verde din România

Cine transformă sediul Consiliului Județean Cluj în prima clădire publică verde din România
| Foto: Consiliul Judeţean

Au fost anunțați câștigătorii concursului de soluții ”Noul Consiliu Județean – Extinderea și modernizarea clădirii sediului CJ Cluj”, competiție organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR).

Câștigătorii competiției au fost anunțati luni, 20 mai, în cadrul unei conferințe de presă găzduite de Școala Populară de Arte Tudor Jarda. Premiul I constă în atribuirea contractului de proiectare cu o valoare de 970.000 de lei (fără taxa pe valoarea adăugată), premiul II - 30.000 de lei și premiul III - 15.000 de lei. 

Câștigătorul marelui premiu este proiectul creat de Starh - Arhitectură, Construcții, Design SRL (București). Autor principal: Florian Stanciu. Coautori: Maria - Iulia Stanciu, Cristian Alexandru Beșliu, Octavian Bîrsan, Cosmin Gălățianu, Cosmin Valentin Georgescu, Andrei Ioniță. Colaboratori arhitectură: Roberta Frumușelu, Cezara Lorenț, Oana Grămadă. Colaboratori specialități: Bogdan Ioniță - instalații, Andrei Moanță - structură

”Proiectul este un răspuns matur, aprofundat și asumat al temei de concurs. Acesta răspunde coerent și argumentat provocărilor și dificultăților amplasamentului și clădirii existente. Soluția propusă denotă o bună cunoaștere a tehnologiei construcției, o siguranță în abordare care poate fi considerată garanția unei bune realizări. Conceptul este, în esență, unul sustenabil, reutilizând și incluzând construcția existentă.

Abordarea integrată a celor două componente ale temei, respectiv extinderea și corpul existent, oferă posibilitatea realizării unui singur proces de certificare și premiza unui standard superior. Modul neinvaziv de intervenție asupra spațiului verde existent/ taluz denotă o cunoaștere a principiilor de protejare a cadrului natural în oraș.

Clădirea propusă își asumă un standard de sustenabilitate și eficiență energetică mai înalt pentru clădirile public-administrative. În fine, propunerea convinge prin simplitate, eleganță, atemporalitate și coerență, putând deveni cu ușurință clădirea reprezentativă a CJ", a apreciat juriul concursului de soluții. 

Câștigătorul va contracta serviciile de proiectare pentru construirea noului corp de clădire, conectarea cu cel existent, intervențiile pe sediul actual al CJ, amenajările exterioare și sistematizarea verticală pentru întreaga parcelă.

Premiul II - Poster SRL. Autori principali: Stefan Simion, Irina Meliță. Coautori: Cristian Bădescu, Ștefania Hîrleaţă, Radu Tîrcă. Colaboratori specialități: Structuri: Horia Mihnea (Cross Structural Design); auditor energetic: Veronica Tudor, Sonia Raețchi

Premiul III – Norma Arhitectură și Urbanism SRL. Autori principali:  Alexandru Nicolae Fleșeriu, Peter Eszter. Coautori: Andrei Costea, Alexandru Vladovici, Daria Seușan. Colaboratori specialităţi: peisagism - Maria Dudaș, concept energetic și structural - Bela Barabas, Szabolcs Szilveszter

Mențiune onorifică - Raphael Zuber, Architekt. Autori principali: Raphael Zuber, Laura Cristea. Colaboratori arhitectură: Vsevolod Afonin, Denisa Balaj, Magda Juravlea, Mihai Șom

Juriul de concurs a fost format din Claudiu Salanță – arhitect șef CJ Cluj și arhitecțiiEmil Ivănescu, Astrid Rottman, Eliza Yokina, Ion Răducanu.

Prima clădire publică verde din România

Sediul CJ Cluj se pregătește să devină prima clădire publică „verde” din România, prietenoasă cu mediul și cu un consum de energie extrem de redus, aproape de zero. Proiectul de modernizare și extindere urmărește certificarea conform standardelor BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) privind clădirile verzi, atât a clădirii existente a CJ, cât și a extinderii acesteia.

Principalul obiectiv al concursului îl reprezintă noul corp de clădire ce urmează a fi edificat și conectarea acestuia la sediul actual și la spațiul public. Proiectul își propune aducerea sub aceeași cupolă, respectiv reunirea în același sediu, a tuturor direcțiilor din cadrul CJ în vederea eficientizării activității acestora.

Urmând direcțiile impuse de normele de certificare ca și clădire verde, imobilul va fi prevăzut cu sisteme inteligente de gestionare a utilităților precum și de stimulare a mobilității alternative prin încurajarea mersului cu bicicleta și prin prevederea unor stații de încărcare pentru autovehicule electrice.

Totodată, urmează a se realiza un spațiu accesibil pentru persoane cu dizabilități locomotorii, de vedere sau auz, asigurându-se accesul tuturor în zona publică, în spațiile de lucru și în spațiile exterioare.

Clădirea va respecta standardul de clădire cu consum de energie aproape zero, însemnând că va avea un consum maxim de energie primară din surse convenționale (combustibili fosili) de 69 kWh/mp/an și un nivel maxim al emisiilor de CO2 de 19 kg/mp/an.

Pentru reducerea consumului de energie vor fi implementate soluții pasive, precum sisteme de umbrire pentru evitarea supraîncălzirii, ventilare naturală pentru a reduce consumul energetic necesar răcirii, bun iluminat natural pentru reducerea consumului de energie din iluminatul artificial, masă termică pentru reținerea și înmagazinarea energiei.

Loading...
Comenteaza