Cine vrea să facă masterplanul pentru La Terenuri. Se pregăteşte o bază sportivă și de agrement, pe modelul celei din Gheorgheni

Cine vrea să facă masterplanul pentru La Terenuri. Se pregăteşte o bază sportivă și de agrement, pe modelul celei din Gheorgheni

La Terenuri, din Mănăştur, una dintre puţinele zone verzi ale cartierului, urmează să fie transformată în bază sportivă și de agrement, pe modelul celei existente în Gheorgheni. Trei oferte au fost depuse pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a planului urbanistic zonal (PUZ), contract estimat la 400.000 de lei.

Cele trei oferte pentru masterplanul zonei se află în etapa de evaluare tehnică, până la 28 iunie. Este vorba despre firmele Hentza Business, Tehno Consulting Solution şi asocierea Napotech Proiect - Arhi Box. 

"Este PUZ-ul lansat la licitaţie; aşteptăm să se finalizeze şi să trecem la elaborarea lui şi la realizarea parcului modern, pe modelul celui din Gheorgheni. Cu siguranţă se va face", declara, în noiembrie 2018, primarul Emil Boc, la Realitatea FM Cluj. 

Hentza Business este o firmă din Ilfov, ce are contracte câştigate cu municipalităţile din Sibiu şi Braşov pentru amenajarea unui parc, respectiv a unei piste futuriste de biciclete. Tehno Consulting Solution, companie din Bucureşti, a realizat proiecte pentru diverse oraşe din România privind modernizarea de drumuri, staţii de epurare sau iluminat public.

Ultima ofertă este cea a asocierii clujene Napotech Proiect (controlată de Mircea Abrudean - secretar general al PNL Cluj) - Arhi Box, firmă care are în portofoliu realizarea mai multor ansambluri rezidenţiale sau pensiuni. Zona de studiat pentru proiectanți este de 4,3 ha.

Parcul propriu-zis ar urma să aibă 3,7 ha, dar urbaniștii vor trebui să găsească soluții și pentru culoarul pârâului Calvaria (0,6 ha). Din suprafața totală, în proprietatea municipiului se află doar 1,2 ha; restul sunt în proprietatea unor persoane fizice sau proprietatea privată a municipiului Cluj-Napoca. Potrivit municipalității, imobilele afectate de construcția bazei sportive vor fi expropriate.

"Din suprafața existentă măsurată în zona La Terenuri, primăria a identificat o suprafață de teren de 1,2 ha (20%), care a fost cadastrată și pe care municipalitatea poate realiza lucrări de investiții. În ceea ce privește restul terenului, o parte a fost restituit foștilor proprietari, în temeiul legii nr. 10/2001 și a legilor fondului funciar, iar pentru altă parte au fost depuse cereri de revendicare", se specifică în raportul de activitate al primarului Emil Boc pe 2018. 

Conform caietului de sarcini, parcul va fi conceput ca un mixaj funcțional, destinat mai multor tipuri de activități: funcțiuni sportive (terenuri pentru tenis de câmp, volei, terenuri sintetice de minifotbal cu nocturnă, padel, terenuri de futnet, amenajări pentru role, biciclete, piste de alergare, terenuri de beach-volley cu nisip, terenuri sintetice de baschet cu nocturnă, tenis de masă, mese de șah, aparate de fitness).

Se vor amenaja zone cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice dedicate seniorilor, zonă cu aparate și echipamente pentru parkour, zonă cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice în aer liber, diferite jocuri și trasee pentru copii de toate vârstele, zonă cu aparate și echipamente pentru amatorii de escaladări, amfiteatru în aer liber, patinoar.

De asemenea, se vor moderniza căile de acces dinspre zona Mehedinți, extinderea rețelei de străzi pietonale, multiplicarea opțiunilor de traversare a pârâului Calvaria, realizarea de pasarele pietonale.

Zona La Terenuri, din cartierul Mănăștur, se prezintă ca un spațiu viran, situat la marginea cartierului, utilizat informal de locuitori ca loc de joacă, de loisir sau pentru grădinărit urban. Spațiul s-a configurat începând cu anii '70, odată cu construirea cartierului. 

Exerciţiu pentru cartiere mai prietenoase în Cluj (II). "Pârâul nostru de La Terenuri"

Amintim că, în vara lui 2018, după reactivarea zonei Scorţarilor – Parcul Farmec (cartierul Mărăşti) prin iniţiativa "Verde pe Canalul Morii", a urmat implementarea proiectului "Pârâul nostru de La Terenuri" (Mănăştur).

Iniţiativa şi-a propus să schimbare modului în care sunt folosite în prezent spațiile comune din zonele vizate de proiect; promovarea unui stil de viață activ și în armonie cu preocupările riveranilor; creșterea utilizării facilităților din cartier în detrimentul celor din centrul orașului. Mai multe detalii, AICI! 

Iniţiativă de Cluj, premiată la Gala Premiilor Participării Publice din România

Încă din 2012, Asociaţia Colectiv A şi-a propus să reactiveze şi să potenţeze practici culturale şi urbane existente în zonă, astfel încât să creeze contacte între grupurile şi comunităţile diverse care folosesc zona La Terenuri şi să propună o metodologie prin care locuitorii să îşi reapropie şi mai mult spaţiul imediat, să-l transforme într-un loc folosit în comun şi să-l apere împreună, în caz de pericol. În 2017, inițiativa La Terenuri a fost premiată la Gala Premiilor Participării Publice din România. 

Nu în ultimul rând, clujenii au cerut în repetate rânduri ca zona să fie transformată în parc public. A fost lansată şi o petiţie în acest sens. 

Complexul sportiv Gheorgheni: 20 de milioane de lei

Complexul sportiv Gheorgheni, realizat de primărie în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale prin Compania Naţională de Investiţii în urma unei investiții de 20 milioane de lei (fără taxa pe valoarea adăugată), a fost inaugurat, în 2 decembrie 2016, în prezența fostului vicepremier Vasile Dâncu și a edilului Clujului, Emil Boc.

Complexul se întinde pe o suprafață de 9,4 ha, în locul fostului cartodrom, și cuprinde terenuri cu nocturnă - 3 sintetice de minifotbal, 3 de tenis, 2 de baschet; 1 de tenis cu peretele, 2 de badminton și 2 de volei de plajă. În zonele interioare, baza sportivă include piste de popice, spațiu și dotări pentru tenis de masă, precum și o sală multifuncțională.

Baza este dotată cu aparate și echipamente pentru exerciții fizice în aer liber; aparatură pentru exerciții fizice dedicate seniorilor; echipamente pentru amatorii de cățărări, parkour; spații de joacă pentru copii de toate vârstele; amfiteatru în aer liber (428 locuri); pistă de alergare; pistă de biciclete/role agrement; pistă role viteză; teren de paintball cu obstacole; parc aventură - trasee prin copaci, pe frânghii și alte instalații; alei de promenadă și spații verzi generoase.

Accesul în perimetrul bazei sportive va fi liber și gratuit pentru toți cetățenii. 

Loading...
Comenteaza