CJ Cluj a numit un nou CA la Compania de Apă, concursul pentru director mai aşteaptă

 CJ Cluj a numit un nou CA la Compania de Apă, concursul pentru director mai aşteaptă
ZIUA de CLUJ continuă să vă arate cum partidele politice cu putere de decizie la nivelul judeţului îşi impun oamenii în posturi cheie la conducerea societăţilor de stat.

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a dat naştere la foarte multe comentarii anul trecut în luna septembrie 2017, când a decis să numească noi administratori neexecutivi în Consiliile de Administraţie (CA) ale societăţilor şi regiilor subordonate, care urmau să organizeze concursuri şi pentru posturile de director.

Unii directori care ocupă aceste funcţii de peste 20 de ani au contestat vehement hotărârile CJ Cluj, cel mai mediatizat caz fiind cel al directorului de la aeroportul Cluj, care a făcut mai multe plângeri în justiţie. Aici, noul CA nici măcar nu a apucat să intre în "pâine", urmând ca disputa să fie tranşată la tribunal.

În alte societăţi ale judeţului, noile CA-uri şi-au intrat în drepturi. O astfel de situaţie s-a petrecut la Compania de Apă Someş.

Prin hotărârea numărul 223 din 22 septembrie 2017, CJ Cluj mandata pe reprezentantul său în AGA de la Compania de Apă Someş să voteze pentru numirea noilor membri CA, pentru un mandat de patru ani, selectaţi în urma unei proceduri anterioare.

Consiliul Judeţean Cluj a decis ca remuneraţia membrilor Consiliului de administraţie al societății Compania de Apă Someș S.A. să fie formată dintr-o indemnizaţie lunară fixă în sumă brută de 1500 lei, precum și o componentă variabilă care se stabilește anual, în funcţie de nivelul de realizare a obiectivelor cuprinse în Planul de administrare şi de gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari.

AGA de la Compania de Apă Someş s-a conformat deciziei forului tutelar şi prin hotărârea numărul 38 din 20 noiembrie 2017 au fost numiţi noii administratori ai societăţii: Miclăuș Liviu Cornel, Topan Gelu Vasile, Rădoiu Leș Gabriela Angela, Bălu Marius, Morar Ignat, Henter Andrea Elisabeta, Pop Ioan Cristian.

Menţionăm că Liviu Miclăuş, Gabriela Leş, Gelu Topan şi Andrea Henter au făcut parte şi din vechiul CA, ca şi administratori provizorii.

Mai mulţi liberali, unul din Mehedinţi, în CA. Tot acolo sunt şi fiul primarului din Dej şi fosta soţie a vicelui UDMR de la CJ Cluj

Liviu Miclăuş este vechi membru PNL, fost consilier judeţean şi un colaborator apropiat al senatorului PNL Marius Nicoară. Momentan este director adjunct la Organismul Intermediar Regional POSDRU Nord Vest.

Gelu Topan este preşedintele PNL Gilău şi consilier local în comuna clujeană. Potrivit declaraţiei de interese din 2017, Topan este şef Birou exploatare lucrări la Sistemul de Gospodărire a Apelor Cluj, este acţionar al unei societăţi comerciale, face parte din mai multe asociaţii şi deţine un PFA, pe care a primit în 2012 o finanţare de 25.000 pe măsura 112 - Instalarea tinerilor fermieri, de la AFIR.

Gabriela Rădoiu Leş este şi ea vechi membru PDL, ulterior PNL, unde a şi deţinut funcţii de conducere la nivelul organizaţiei judeţene a partidului până anul trecut. Este asociat la o societate comercială, membră a Asociaţiei Femeilor de Afaceri Cluj şi, conform declaraţiei de interese, şef de secţie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, aflat în subordinea forului judeţean.

Marius Bălu este tot liberal, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi. În prezent este director la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Eco-Metropolitan Cluj, care s-a constituit pentru gestionarea în comun a serviciului de salubrizare în judeţul Cluj de către toate UAT-urile din judeţ şi consilier al preşedintelui CJ Cluj Alin Tişe, din ianuarie 2017.

În CA-ul de la Compania de Apă Cluj găsim şi un social democrat în persoana avocatului Ignat Morar, care o perioadă scurtă în 2013-2014 a fost şeful cancelariei fostului prefect Vuşcan. Este fiul actualului primar PSD din Dej, Costan Morar.

Henter Andreea Elisabeta este fosta soţie a actualului vicepreşedinte al CJ Cluj din partea UDMR, Vakar Istvan.

Concursul pentru postul de director, pe agenda viitoare a noului CA

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu preşedintele CA-ului de la Compania de Apă, Gabriela Leş, pentru a vedea în ce stadiu este procedura de selecţie a directorilor din companie. Se ştie că actualul director Dorin Ciatarâş conduce societatea de foarte mult timp.

Gabriela Leş a declarat că la următoarea şedinţă a CA-ului de la Compania de Apă se va discuta despre începerea procedurilor pentru organizarea concursului pentru conducerea executivă. Tot atunci se va decide dacă se va scoate la concurs doar postul de director general, singurul care are în momentul de faţă un contract de mandat sau toate posturile de directori. CA-ul urmează să decidă, potrivit doamnei Leş, şi pe ce legislaţie se va merge în selecţia directorilor, legea societăţilor comerciale sau Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, care recent a suferit unele modificări, dar care au fost atacate în justiţie.

Citeşte şi Schimbări politice la hotelul Consiliului Judeţean Cluj. Cum îşi împart partidele funcţiile

 

Loading...
Comenteaza