Exproprieri la aeroport. Zeci de mii de euro despăgubiri pentru proprietari

Exproprieri la aeroport. Zeci de mii de euro despăgubiri pentru proprietari

O nouă etapă de exproprieri demarează în localitățile Cluj-Napoca şi Apahida pentru amenajarea Someşului, lucrare de care depinde prelungirea noii piste de aterizare - decolare a Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC).

Consiliul Judeţean (CJ) va expropria 334 de parcele pentru care alocă suma de 224.135 lei (47.000 de euro), se arată în proiectul de hotărâre pe care consilierii judeţeni îl vor dezbate joi, 29 august. Proprietarii terenurilor care vor fi expropriate pentru cauză de utilitate publică vor primi despăgubiri de 0,45 lei / mp.

Astfel, proprietarul unui teren cu suprafaţa de 4.450 mp va primi despăgubire de 2.047 de lei, iar pentru un teren de 7.783 mp CJ va acorda o despăgubire de 3.580 lei. În cazul în care proprietarii sunt nemulţumiţi de sumele obţinute, au dreptul să se adreseze instanţei.

Avionul Cluj – New York, blocat de exproprieri

Lucrările de deviere a albiei Someșului Mic - a căror finalizare ar permite prelungirea pistei și, ulterior, operarea de avioane transatlantice de pe AIAC - sunt fost blocate din cauza lipsei exproprierilor, declara, în aprilie 2019, ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

Acesta a vizitat zona de pe râul Someș în care Administrația Bazinală a Apelor Someș Tisa (ABAST) ar urma să execute lucrările, situată în apropierea stației de epurare a municipiului și peste drum de aeroport.

"Este o investiție importantă, fiind un aeroport cu impact extraordinar pentru circulația populației înspre și dinspre Europa și nu numai. Noi credem mult în finalizarea investiției până în 2022, dar acest lucru depinde de două probleme care nu sunt în curtea Apelor Române. Prima: avem cursul Someșului Mic sub formă de meandre, iar pentru a face pista trebuie să îndreptăm această meandrare.

S-a decis să se creeze asocierea dintre CJ și ABAST, iar primul să se ocupe de procedura de expropriere pentru tronsoanele 2-4 ale proiectului. Comisia încă nu a fost constituită și de aceea trag un semnal de alarmă: să facem ce ne-am propus în contractul de asociere. Restul de executat este de 109 milioane de lei. Am alocat 3 milioane ca un semnal, sperăm ca măcar acești bani să îi cheltuim. La rectificarea bugetară putem să propunem suplimentarea sumelor, dar măcar trebuie să avem libere terenurile acestea.

A doua problemă: Someșul Mic traversează șoseaua de centură (Vâlcele – Apahida, n. red.) pe sub un pod. Dacă modificăm cursul râului, va trebui construit un nou pod, lângă sensul giratoriu, aproape de stația OMV. Solicit se facă demersurile pentru a se construi acest nou pod pe noul curs pe care îl vom anunța după finalizarea investiției noastre. Avem un parteneriat cu CJ și trebuie să își îndeplinească fiecare feliuța pe care o are”, declara Ioan Deneș.

“Vom face demersurile ca să se facă exproprierile, să se elibereze de sarcini aceste terenuri. Până la urmă este un obiectiv nu de interes local, ci național”, a menționat vicepreședintele CJ Cluj, Marius Mânzat.

Până acum, din proiectul de amenajare a Someșului Mic în Cluj-Napoca s-au executat lucrări de 65 de milioane de lei, însă totalul prevăzut se ridică la suma de 174 de milioane. Lucrările au debutat în 2012, fiind coordonate de ABAST.

Acestea presupun regularizarea albiei pe 35 km, îndiguirea incintei aeroportului pe 8 km, consolidări pe malul râului pe 17 km și consolidarea malului pe 14 km. Din bugetul de stat s-au alocat pentru acest an 3 milioane de lei, din care se pot finaliza 650 m de albie nouă.

Conducerea AIAIC a anunțat că prelungirea noii piste de aterizare-decolare la 3,5 km va permite efectuarea de zboruri transatlantice spre SUA și Canada, cu atingerea unui trafic anual de 7 milioane de pasageri, față de 2,8 milioane în 2018. Actuala pistă are capacitatea portantă pentru aeronave de tip Boeing 747, însă nu dispune de o lungime suficientă.

Loading...
Comenteaza