Clujul va avea o sală a sporturilor de 5.000 de locuri

Clujul va avea o sală a sporturilor de 5.000 de locuri
Primăria Cluj-Napoca a identificat o locaţie pentru construirea unei noi săli destinate sportului, pe un teren al RADP din cartierul Grigorescu.

Viceprimarul Sorin Apostu a declarat ieri că Primăria Cluj intenţionează să amenajeze o a doua sală a sporturilor pentru clujeni pe terenul de aproximativ 11 hectare pe care Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) îl deţine în zona ştrandului Sun din cartierul Grigorescu. Investiţia se ridică la aproximativ patru milioane de euro, pe care municipalitatea intenţionează să-i obţină de la Consiliul Judeţean, de la Guvern sau chiar dintr-un parteneriat public-privat.

 

“Suntem realişti, actuala sală <<Horia Demian>> nu face faţă nici publicului, nici competiţiilor sportive, nici normelor europene. Pentru promovarea sportului clujean avem nevoie de o nouă sală a sporturilor. Noi vrem să o facem şi am căutat locaţii”, a afirmat viceprimarul Sorin Apostu.

 El a adăugat că cea mai viabilă locaţie pe care municipalitatea o poate pune la dispoziţie pentru amenajarea unui astfel de obiectiv este terenul Regiei Autonome a Domeniului Public din zona complexului Sun. “Acolo este teren de ajuns de mare ca să facem şi o sală a sporturilor şi un aqua park, aşa cum am promis clujenilor. Deocamdată, nu am pus la punct detaliile tehnice, ci doar amplasamentul. Urmează să facem studiile necesare, din care să reiasă despre ce investiţie va fi vorba, după care trebuie să procurăm fondurile”, a precizat Apostu.

El a adăugat că Primăria se aşteaptă ca noul obiectiv să coste aproximativ patru milioane de euro. “Poate şi mai mult, pentru că vorbim de o sală modernă, mult mai mare. Banii îi vom asigura printr-o colaborare fructuoasă cu Consiliul Judeţean. De asemenea, vom apela la surse guvernamentale. Nu este exclus să atragem şi parteneri privaţi, vom vedea”, a mai adăugat Apostu.

Specialiştii consultaţi de ZIUA de CLUJ au declarat că oraşul are nevoie de o sală multifuncţională cu 9.000 de locuri, omologată FIBA şi EHF, pentru meciuri din Euroligă, respectiv Champions League. O astfel de investiţie ar putea aduce la Cluj nume mari din baschetul şi handbalul european. Aceasta, în cazul în care formaţiile clujene vor reuşi să se califice în competiţiile menţionate.

 

Actuala sală a sporturilor “Horia Demian” are doar 2.500 de locuri, este totuşi a doua din ţară ca mărime, însă face faţă cu greu competiţiilor sportive, dar şi publicului. Numai în ultimii doi ani Direcţia Judeţeană pentru Sport (DSJ) Cluj a investit în Sala Sporturilor “Horia Demian” peste 210.000 de euro (aproape 750.000 de lei). Conform directorului adjunct al DJS, Nicolae Ienac, banii au venit de la Consiliul Judeţean, Consiliul Local şi de la Agenţia Naţională pentru Sport (ANS).

 “Pentru a aduce sala la standardele internaţionale, am fost nevoiţi să facem o serie de investiţii destul de costisitoare. Cred că am investit în total peste 200.000 de euro, iar banii au venit de la municipalitate, de la Consiliul Judeţean şi de la ANS”, a spus Ienac. Ultima investiţie în Sala Sporturilor s-a încheiat în urmă cu două săptămâni şi a constat în montarea a aproximativ 2.500 de scaune de plastic care au înlocuit vechile gradene. Investiţia s-a ridicat la peste 250.000 de lei.

Tot în acest an s-a montat şi sistemul de supraveghere video al spectatorilor, singurul de acest gen instalat într-o sală din România. “Sistemul a fost destul de costisitor, aproape 20.000 de euro, însă e unul de ultimă generaţie”, a explicat Ienac.

 

în toamna anului trecut a fost schimbată vechea instalaţie de iluminat, costul noilor reflectoare fiind estimat de către oficialii DSJ la peste 37.000 de lei. Participarea baschetbaliştilor de la “U” Mobitelco şi a handbalistelor de la “U” Jolidon în cupele europene a necesitat şi investiţii în ceea ce priveşte vestiarele şi suprafaţa de joc.

Astfel, renovarea cabinelor pentru sportivi şi arbitri a scos din conturile DSJ aproape 235.000 de lei, în timp ce pentru înlocuirea unei părţi a parchetului s-au investit 150.000 de lei.

 “Pe viitor vom încerca să îmbunătăţim instalaţia de climatizare, una performantă în general, dar care nu face faţă când sala e suprapopulată, cum a fost anul acesta în meciurile din finala campionatului de baschet. în rest, nu prea văd în ce am putea investi”, a spus Ienac.

 

Sala Sporturilor din Cluj are o istorie de peste 48 de ani, fiind dată în folosinţă în 1960, iar apoi închisă timp de patru ani după ce tavanul s-a prăbuşit la nici 12 luni de la inaugurare. Complexul sportiv, care mai cuprinde şi o sală de tenis de masă, poartă numele fostului mare baschetbalist al Universităţii Cluj, Horia Demian.

De 165 de ori “internaţional” pentru România, Demian a fost component al echipei care în anul 1967 obţinea cea mai mare performanţă din istoria baschetului românesc la nivel de seniori: locul cinci la Campionatul European din Finlanda.

Loading...
Comenteaza