Consiliul Judeţean: pista de 50 de milioane de euro are degradări inadmisibile FOTO. Vezi şi replica aeroportului

Consiliul Judeţean: pista de 50 de milioane de euro are degradări inadmisibile FOTO. Vezi şi replica aeroportului
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) a vizitat ieri două obiective de investiţii de la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC), pista de decolare-aterizare şi o platformă de parcare a aeronavelor.

Instituţia a transmis miercuri un comunicat de presă şi mai multe fotografii făcute în vizita la obiectivele de la aeroport.

CJ Cluj: Plângeri civile şi penale

"Pista nouă a aeroportului și platforma APRON 4, care i-au costat pe clujeni aproape 50 de milioane de euro, prezintă degradări / deteriorări inadmisibile încă din perioada de garanție

Conducerea aeroportului este responsabilă pentru recepția ilegală făcută în trecut cât și pentru neluarea măsurilor care se impuneau încă din perioada de garanție, pentru remedierea defecțiunilor din prezent.

50 de milioane de euro din bugetul CJ pentru lucrări care sunt deja deteriorate încă din perioada de garanție. Pentru aceasta vor răspunde civil și penal cei responsabili.

De asemenea, s-a constatat că amplasamentul platformei de garare avioane, etapa a 2-a, avea pietrișul excavat (furat) la adâncime de 2-3 m. Din incinta aeroportului s-a furat și valorificat pietrișul excavat (atașăm imagini și nota de constatare).

Prin aceasta s-a prejudiciat bugetul public, terenul fiind proprietatea publică a județului Cluj. CJ a solicitat în instanță asigurare de dovezi și constatare la fața locului prin biroul unui executor judecătoresc în vederea formulării de plângeri penale și civile.

Platforma de garare, etapa 1, nu este terminată nici în prezent conform contractului cu constructorul și a proiectului. Recepția acesteia s-a făcut ilegal în absența CJ ca proprietar dar și a ISC. Preluarea acestei platforme de la constructor s-a făcut ilegal, prejudiciind bugetul public. Folosirea acestei platforme de către aeroport este ilegală întrucât niciodată CJ, ca proprietar, nu a predat-o către aeroport.

Pentru aceasta CJ Cluj a formulat acțiuni în instanță urmând ca apoi să formuleze plângere penală. Cu privire la defecțiunile, deteriorările inadmisibile constatate la pista noua și la APRON 4 - CJ va demara procedura legală în vederea stabilirii legalității și va întreprinde toate măsurile necesare care se impun, situația fiind inadmisibilă și extrem de gravă!

Conducerea AIAIC va răspunde pentru starea în care se găsește acum pista și platforma alături de constructorul care a efectuat lucrări ilegale. Preluarea acestor obiective în patrimoniul județului nu va fi făcută până când aceste lucrări nu vor fi conforme cu proiectele aferente și corespunzătoare, în prezent, din punct de vedere tehnic.

Atașam imagini concludente de la fața locului, cu mențiunea că, din cauza zborurilor, s-au parcurs la pas doar 500 m din totalul pistei de 2.190 m", a transmis Biroul de presă al forului judeţean. 

Aeroportul Cluj: Problemele de la pistă sunt minore

Reprezentanţii Aeroportului Cluj au prezentat marţi un punct de vedere diametral opus faţă de cel al conducerii CJ Cluj despre starea pistei de decolare-aterizare.

"Problemele pe care le are pista sunt absolut minore, bineînţeles că toate trebuie rezolvate în perioada de garanţie. Toate zborurile se desfăşoară în deplină siguranţă, este cea mai bună pistă din România", a declarat directorul AIAIC, David Ciceo.

"Menționăm că obiectivul de investiții „Pistă de decolare-aterizare de 3.500 m Etapa I și suprafețe de mișcare aferente la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca" a fost expertizat tehnic la solicitarea CJ Cluj, imediat după terminarea lucrărilor, în anul 2013, expertiză care a atestat conformitatea și calitatea lucrărilor efectuate.

Pista de decolare-aterizare a AIAIC îndeplinește toate condițiile de desfășurare a activității de trafic aerian în condiții de siguranță și securitate, fiind certificată de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română. La toate acestea se adaugă și aprecierile pozitive primite din partea tuturor companiilor aeriene care efectuează zboruri pe Aeroportul Cluj", a precizat ulterior, conducerea AIAIC, printr-un comunicat de presă.

Loading...
Comenteaza