Continuă războiul declaraţiilor Tişe-prefect pe tema poluării de la Pata Rât

Continuă războiul declaraţiilor Tişe-prefect pe tema poluării de la Pata Rât

Preşedintele CJ Cluj Alin Tişe a cerut din nou demisia directorilor de deconcentrate pentru că au aprobat foarte târziu starea de alertă în cazul poluării de la Pata Rât.  Prefectul judeţului respinge însă acuzaţiile lui Alin Tişe.

Alin Tişe: „Prefectul alba neagra s-a jucat cu starea de urgenţă”

Şeful CJ Cluj a a anunţat marţi într-o conferinţă de presă că le va cere săptămânal demisia directorilor de servicii deconcentrate ale ministerelor din judeţul Cluj pentru situaţia creată la depozitul neconform de deşeuri Pata Rât, şi i-a catalogat din nou drept „slugoi” şi „sinecurişti”.

 Alin Tişe şi-a început pledoaria prin a preciza că problema Pata Rât nu este a lui personală şi nici a CJ Cluj, şi că este o problemă creată în zeci de ani prin depozitarea haotică a gunoaielor în această zonă.   

„Pata Rât nu era şi nu este o problemă a mea personală şi nici măcar nu este a Consiliului Judeţean, Pata Rât, o problemă personală. Pata Rât este o problemă a Clujului şi a tuturor. De ce? Pentru că timp de 50 de ani, acele gunoaie pe care le avem noi acolo sunt rezultatul unei activităţi haotice de depozitare a gunoaielor fără discernământ timp de zeci de ani pentru că nu avea Clujul o rampă conformă. CJ Cluj şi-a luat obligaţia, pentru a ajuta primăriile, nu din alt motiv, acest lucru nimeni nu-l spune, să facă un proiect, să obţină bani europeni şi să închidă el aceste rampe în locul primăriilor. Nu pentru că CJ Cluj nu avea treabă, ci pentru a dorit să ajute comunităţile locale, altfel dacă nu erau luaţi aceşti abni europeni, primăriile ar fi trebuit să-şi închidă propriile rampe, cum era normal să se întâmple. Cluj-Napoca să-şi închidă rampa, Turda să-şi închidă rampa, Huedinul să-şi închidă rampa. Pentru ce CJ Cluj trebuie să închidă rampele acestor UAT-uri pentru că gunoaiele sunt de pe raza lor. Nu a fost o obligaţie legală a CJ Cluj de a închide rampele”, a explicat Alin Tişe.

Alin Tişe le-a cerut din nou demisia şi i-a criticat în termeni duri pe şefii de servicii deconcentrate din judeţ şi în special pe cei de la Garda de Mediu care, în opinia sa, au amendat abuziv Consiliul Judeţean deşi stiau că nu acesta a poluat şi că este vorba de un eveniment neprevăzut.

 

„Nu CJ Cluj este cel care poluează acolo, expertizele făcute spun că a fost un eveniment neprevăzut, o alunecare de teren. Pentru că nu CJ Cluj a luat levigatul de pe Lună să-l pună acolo. Levigatul a curs din cauza mişcărilor de plăci de gunoi.

Aceşti directori de deconcentrate care ar fi trebuit să ştie subiectul şi să înţeleagă că nu CJ Cluj este autorul poluării, au trecut la amenzi, care, culmea, tot din buzunarul clujenilor trebuie să le plătim. Evident că le-am atacat toate şi unele chiar le-am câştigat. (…)Săptămânal o să le cer demisia”, a mai spus Alin Tişe.

Tişe i-a întrebat public pe membri Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de ce a fost nevoie de 7 luni de zile pentru a constata că este o situaţie de urgenţă la Pata Rât.   

„Pentru că nu este admisibil ca în urmă cu 7 luni să merg în Comitetul pt Situaţii de Urgenţă să mă rog de aceşti directori să aprobe o situaţie de urgenţă ca şi cum era o problemă personală. (...) Au blocat în momentul acela declanşarea stării de urgenţă care mi-ar fi dat posibilitatea ca într-o lună să scăpăm de levigat şi de lac, dar nu mai era lac dacă se aproba acum 7 luni. Şi au preferat să stea 7 luni, în care toată apa de pe versanţi a fost adunată în acel loc, pentru că pârâul Zăpodie fiind obturat de alunecarea de teren, evident că toată apa s-a adunat acolo. Dar această apă a diluat levigatul încât expertul a constatat că acel lac este 90 şi ceva la sută

apă şi că dacă pe fund s-a depozitat nămol, acela va trebui direcţionat către staţia de osmoză. (...) Prefectul alba neagra s-a jucat cu starea de urgenţă. Acum 7 luni în aceeaşi situaţie nu era situaţie de urgenţă, după 7 luni în aceeaşi situaţie, este situaţie de urgenţă. Cine răspunde pentru cele 7 luni în care nu am putut să luăm măsuri de urgenţă? Cine răspunde pentru imaginea Clujului? În tot acest timp noi eram amendaţi şi cu sesizări la Comisia Europeană că nu luăm măsuri fără să spună că ei ne interzic să luăm măsurile pe situaţie de urgenţă”, a afirmat preşedintele CJ Cluj.

Alin Tişe a explicat şi faptul că deversarea controlată a apei amestecată cu levigat de săptămânile trecute s-a făcut la recomandarea expertului angajat special în acest sens de forul judeţean.    

„Singura soluţie era să testezi starea apei prin expertize şi prin teste periodice repetate la apă şi în momentul în care apa ajungea la o stare chimică care să permită lăsarea ei controlată să se întâmple. Acest lucru a făcut-o expertul. A constatat după 7 luni că nemaicurgând levigat, tot ce s-a adunat acolo a fost apă. Expertul a făcut testul apei, a constatat că este la o concentraţie care poate fi lăsată controlat spre pârâul Zăpodie şi acest lucru s-a întâmplat, apa merge în continuare în regim gravitaţional.

Noi nu putem interveni cu realizarea unui zid de stabilizare a depozitului până când nu se eliberează de apă de acolo.

Expertul în 21 februarie a dat aceste soluţii, Inginerul în 16 martie a dispus măsuri de reîncepere a lucrărilor la Pata Rât, lucru pe care noi l-am şi făcut şi în urma expertizei, antreprenorul a permis scurgerea gravitaţională a apei din acel lac.

Levigatul de care vorbim acum curge pe pârâul Zăpodie de zeci de ani. De ce nicio autoritate nu a luat nicio măsură în tot acest timp?”, a susţinut Alin Tişe.

Prefectul Aurel Cherecheş: „Acum a fost vorba de 70.000 de mc de apă amestecată cu levigat şi de un lac de 9 hectare”

Prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, care este şi preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă,  a respins într-o declaraţie pentru ZIUA de CLUJ acuzaţiile lui Alin Tişe şi a spus că instituţia pe care o conduce şi serviciile deconcentrare au acţionat în cadru legal, fără să încerce să blocheze proiectele CJ Cluj.

Prefectul a explicat şi de ce acum situaţia de la Pata Rât a fost considerată o situaţie de urgenţă şi de ce acest lucru nu a fost constatat în urmă cu 7 luni, când a cerut prima dată conducerea CJ Cluj.

„Cei de la Garda de Mediu au constatat şi ne-au sesizat faptul că din lacul creat în amonte s-au scurs 70.000 de metri cubi de apă amestecată cu levigat. Dacă asta nu este o situaţie de urgenţă...Atunci când a solicitat prima dată conducerea Consiliului Judeţean era iniţial o baltă care acoperea o jumătate de hectar, care între timp a  crescut iar acum când s-a scurs levigatul de acolo vorbim de aproape 9 hectare, nu de jumătate de hectar”, a declarat prefectul Aurel Cherecheş.

Prefectul a mai informat că aşteaptă rezultatele unor analize făcute de Apele Române pentru a vedea dacă în cazul lichidului deversat din lacul de la Pata Rât au existat depăşiri ale indicatorilor de toxicitate.  

    

 

Loading...
Comenteaza