Exclusiv Foto Cum se schimbă un pod al Clujului. Vine din Neanderthal în lumea civilizată

Un pod nou se construiește de la zero, lângă un pod vechi, unde șoferii s-au obișnuit să înjure.

Podul Porțelanul va deveni unul civilizat. Pe el se circulă acum succesiv, pe singurul fir existent, dar ceva mai normal de când au fost instalate semafoare. Până în primăvară, acolo domnea legea ”primul venit, primul servit”, astfel că se formau uneori cozi de Cartea Recordurilor.


Municipalitatea a bugetat anul acesta cu 5 milioane de lei acest pod, evaluat inițial la 6,5 milioane de lei. În cele din urmă, lucrările vor costa 7 milioane de lei, susțin surse din Primărie. Construcția actuală va deveni pietonală și velo, iar în amonte se va construi un pod cu totul nou, cu o bandă pe fiecare sens.


Lucrările au fost promise din primăvara anului trecut. ”Într-o lună vom trece la licitarea execuției", spunea, în mai 2017, city-managerul Gheorge Şurubaru. În cele din urmă, depunerea de oferte pentru licitație a avut loc în decembrie, anul trecut. Ca întotdeauna, au apărut contestațiile, așa că de curând de abia am aflat câștigătorul final: Diferit SRL, societatea care a construit de la zero și podul Traian.

Cum se schimbă un pod al Clujului. Vine din Neaderthal în lumea civilizată


”Primul pas acum este mutarea rețelelor de utilități. Abia apoi vom da ordinul de începe a lucrărilor. Termenul de realizare a lucrării este de un an”, a spus Ovidiu Cîmpean, dotector în cadrul Primăriei.


Porțelanul este un pod care trece pe Someșul Mic, nu departe de confluența cu Nadășul. Primăria mai are în plan construirea unui pod nou, în continuarea străzii Răsăritului, care să lege gara de fosta zonă industrială. Noile proiecte rezultate din concursuri de soluții, amenajarea malurilor Someșului și revitalizarea Parcului Feroviarilor, au mai adus în peisaj alte opt (!) poduri ce ar urma să fie edificate; vorbim însă exclusiv despre poduri pietonale și velo.

Loading...
Comenteaza