Cum vor primi bocanci elevii clujeni

Cum vor primi bocanci elevii clujeni
Copiii din familii cu venituri modeste vor putea beneficia gratuit de câte o pereche de ghete. Consiliul Judeţean caută soluţii juridice pentru achiziţionarea acestora.

Consilierii judeţeni au lansat ieri o adevărată dezbatere pe tema atribuirii de ghete pentru elevii de clasele I-VIII, ce provin din familii modeste. Lipsa unor criterii de atribuire, a unei anchete sociale, imposibilitatea de a organiza o licitaţie care să satisfacă necesarul pentru toţi elevii de gimnaziu, posibilitatea de extindere a programului şi la nivelul claselor liceale au fost doar câteva dintre problemele semnalate de consilieri. În final, s-a decis ca propunerea să fie reanalizată, urmând să se identifice modalitatea juridică prin care acest proiect va putea fi aplicat.

Elevii clujeni, atât cei din mediul rural, cât şi cei din mediul urban, care provin din familii modeste, ar putea obţine câte o pereche de ghete noi, chiar de anul acesta, dacă administraţia judeţeană va găsi o formulă prin care să implementeze acest proiect. Propunerea a venit din partea consilierilor PSD, însă colegii de opoziţie au apreciat că în forma prezentată în şedinţa de ieri acest proiect nu poate fi aplicat. "Nu există o proiecţie bugetară, pentru a vedea cât ne-ar costa să implementăm acest proiect, nu ştim câţi copii urmează să beneficieze de bocanci şi nici în ce fel se pot comanda, pentru că trebuie făcută o licitaţie publică şi se ştie că de regulă licitaţiile se pot prelungi chiar şi câteva luni, iar astfel riscăm ca până când vine comanda, să le mai crească picioarele copiilor", a apreciat consilierul PDL Ovidiu Turdean.

Consilierul PSD Valentin Cuibus a răspuns că singurul considerent pentru care s-a propus acest proiect are la bază situaţia precară a elevilor din mediul rural, care nu au transport asigurat pentru a ajunge la şcoală, nici încălzire în şcoli şi nici bani pentru a fi echipaţi cum trebuie. "Noi am venit cu propunerea. Mai departe este treaba executivului Consiliului Judeţean să găsească soluţii pentru ca acest proiect să poată fi implementat. Dacă ne dorim cu toţii să-l implementăm, atunci trebuie să găsim variante viabile", a spus Cuibus.

Consilierii UDMR au propus ca acest proiect să-i includă şi pe elevii din zona urbană, pentru că şi ei sunt săraci. În final, s-a decis ca până la şedinţa plenului de luna viitoare să se identifice modalităţile prin care acest proiect poate fi promovat, pentru achiziţia de bocanci. "Eu susţin acest proiect şi sper să putem face o bază de date cu toţi copiii care provin din familii cu venituri minime", a afirmat Tişe. Nu e exclus să se ofere vouchere cu care elevii să poată să-şi achiziţioneze doar încălţăminte, au mai informat consilierii. Pe de altă parte, s-a luat în discuţie şi varianta ca societatea Clujana, aflată în patrimoniul Consiliului Judeţean, să producă cu titlu gratuit încălţăminte pentru elevii clujeni. "Trebuie să verificăm să vedem care dintre variante poate fi implementată din punct de vedere legal", a spus Tişe. O pereche de ghete ar urma să coste circa 150 de lei.

 

 

Loading...
Comenteaza