După doi ani de pauză, Sala Polivalentă şi-a găsit un nou constructor. Acelaşi

După doi ani de pauză, Sala Polivalentă şi-a găsit un nou constructor. Acelaşi
Administraţia locală a legitimat preţul corect pentru polivalentă, 90 de milioane de lei, cel ofertat de asocierea condusă de ACI, la prima licitaţie atribuită către CON-A şi apoi anulată.

Noua licitaţie lansată pentru continuarea lucrărilor la polivalentă a fost câştigată tot de CON-A, cu preţul cel mai mic, 45 de milioane de lei, cu TVA, potrivit unui anunţ făcut ieri de primărie. Pe primul contract cu primăria, CON-A a câştigat cu 65 de milioane de lei cu TVA întreaga lucrare. La sistarea şantierului în 2012, adusese obiectivul la 65% şi a încasat, cu tot cu lucrările de conservare, în jur de 43 de miloane de lei. Primăria a preferat să ignore o decizie a instaneţei, să plătească studii şi să anuleze o licitaţie, să mai suplimenteze lucrări fără licitaţie, să mai lanseze una ca să ajungă la „preţul real" pentru o sală de sport de 7.000 de locuri.

Au câştigat acum trei ani contractul pentru construirea Sălii Polivalente de lângă stadion, la jumătate din estimarea financiară a primărie, cu o ofertă neconformă, după cum au demostrat în instanţă competitorii de la ACI înscrişi în competiţie cu un preţ de 91 de milioane de lei fără TVA. Anul acesta câştigă din nou contractul pentru finalizarea obiectivului care a ajuns la 65% din lucrări executate. Cu peste 45 de milioane de lei, cu TVA, pentru 45% din lucrare (deci aproape de preţul final ofertat iniţial pentru realizarea întregii lucrări).


Primăria a anunţat, ieri, că a atribuit contractul pentru treminarea sălii polivalente către asocierea condusă de CON-A, cu preţul cel mai mic, celălalt ofertant, Strabaq având o ofertă mai mare cu peste 23% decât valoarea estimată a procedurii, declarată inaceptabilă de comisia de licitaţie. „Contractul se referă la continuarea lucrărilor necesare finalizării acestui proiect important de investiţii, realizat din fonduri de la bugetul local, care a fost demarat în anul 2010 însă a fost stopat în faza de execuţie a cca 65% din lucrări, printr-o sentinţă a instanţelor. Finanţarea investiţiei se realizează integral cu fonduri publice locale, o parte fiind asigurată din creditul de investiţii contractat de instituţie de la CEC Bank", a informat Biroul Mass media al primăriei.

Primarul Emil Boc s-a lăudat public că Sala Polivalentă va fi cu 30 de milioane de lei mai ieftină decât preţul ofertat de compania ACI Cluj. Aceasta în momentul în care a lansat noua licitaţie pentru finalizarea polivalentei. Lucrările scoase în continuare la licitaţie de primărie au fost evaluate la peste 35 de milioane de lei fără TVA (plus 1,6 milioane de lei, diverse şi neprevăzute) şi cu un termen de execuţie de opt luni de la ordinul de începere a lucrărilor. Criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut.


Compania ACI a atacat în instanţă, în 2010, licitaţia pentru amenajarea Polivalentei, după ce primăria a decis să atribuie contractul către CON-A, ba mai mult, a dat şi ordinul de începere a lucrărilor. În 2012, ACI a obţinut o decizie favorabilă a instanţei pentru a obţine contractul, demonstrând că oferta CON-A a fost neconformă şi că nu a respectat caietul de sarcini al primăriei. Astfel, la începutul primăverii, primăria a sistat şantierul, însă la finalul verii a refuzat să atribuie contactul ACI (demonstrând prin angajarea unui expert că şi oferta lor este neconformă) şi a decis să anuleze licitaţia pentru amenajarea Sălii Polivalente. Această decizie a comisiei de licitaţie a fost o premieră pentru Primăria Cluj-Napoca, având în vedere că aceeaşi comisie a acceptat ofertele CON-A şi ACI, le-a evaluat şi a atribuit contractul către primul dintre cele două consorţii, pe criteriul preţului cel mai scăzut.

Primăria a achitat deja către CON-A aproximativ 37,7 milioane de lei, din totalul de 63,1 milioane de lei, cu TVA, suma la care s-a contractat Sala Polivalentă, potrivit datelor furnizate de instituţie, plus aproape 5 milioane de lei pentru lucrările de conservare a obiectivului.

După demonstraţia de forţă a ACI potrivit căreia primăria a atribuit o lucrare către CON-A la un preţ la care nu s-ar fi putut realiza niciodată, pe caietul de sarcini al licitaţiei, anul acesta şi alţi constructori clujeni au demonstrat că primăria a introdus suplimentar lucrări în caietul de sarcini al noii licitaţii pentru finalizarea Polivalentei, pe parcusul derulării procedurii şi fără să modifice valorile financiare estimate pentru contract.

Asocierea TCI-Modern Bau şi Cortina 2000 a contestat prima procedura de atribuire lansată de primăria clujeană şi au primit câştig de cauză - prima procedura de licitaţie pentru continuarea lucrărilor la Sala Polivalentă a fost anulată, potrivit unei decizii emise de CNSC la începutul lunii iulie anul acesta. Primarul Emil Boc a reluat procedura, cu toate obiecţiile formulate în decizia CNSC, adică cu modificarea caietului de sarcini.

Constructorii de la TCI n-au mai participat la procedură. "Am renunţat de bună voie şi nesiliţi de nimeni. Suma prevăzută este prea mică în comparaţie cu cantităţile din caietul de sarcini şi cu evaluarea făcută de proiectanţi. Era greu să ne încadrăm în suma aceasta. Modificările apărute în caietul de sarcini, după contestaţia de la CNSC, au fost nesemnificative. Am decis că nu putem câştiga o astfel de licitaţie, dar că nici nu mai e cazul să depunem o nouă contestaţie. Nu vrem să blocăm acest proiect; până la urmă suntem clujeni, iar această sală trebuie realizată. Este posibil ca cei care şi-o asumă să o poată realiza la aceste costuri, firmele interesate sunt unele serioase, poate au făcut o analiză mai bună decât a noastră şi au capacitatea să se încadreze în aceste valori. Iniţial, au fost trei companii interesate de noul contract. La licitaţie au participat doar două (CON-A şi Strabag, n. red.). Asta înseamnă că şi alţii au considerat că există elemente care nu se potrivesc în caietul de sarcini. În plus, la o analiză, putem vedea că la licitaţiile primăriei intră cinci-şase companii. Aici au fost doar trei şi au rămas două. Oare de ce?!", declara în octombrie Dorin Oltean, directorul general al TCI.

Preşedintele ACI Cluj, Ioan Aşchilean, declara, pentru ZIUA de CLUJ, că este exclusă participarea companiei pe care o reprezintă la licitaţia pentru continuarea lucrărilor la Polivalentă. „Noi am câştigat de prima data, după cum ne-a dat dreptate instanţa, iar primăria a refuzat să pună în aplicare decizia. Acum nu suntem interesaţi. Nu participăm, nici nu am studiat noul caiet de sarcini", afirma Aşchilean.

Loading...
Etichete
Comenteaza