Şedinţele de Consiliu Local din Cluj-Napoca, traduse simultan în limbaj mimico-gestual

Şedinţele de Consiliu Local din Cluj-Napoca,  traduse simultan în limbaj mimico-gestual
| Foto: Captură ecran

Primăria Cluj-Napoca a introdus traducerea simultană în limbaj mimico-gestual - pentru persoanele cu dizabilități auditive - a şedinţelor Consiliului Local (CL).

"Primăria asigură pentru persoanele cu dizabilități auditive, traducerea simultană în limbaj mimico-gestual a ședințelor", informează Primăria Cluj-Napoca. Asistentul universitar Ioana Tufar, interpret autorizat al limbajului semnelor pentru persoane cu dizabilități auditive, va realiza interpretarea în timp real. 

Municipalitatea transmite fiecare ședință a CL în direct pe canalul de YouTube al primăriei. Inclusiv persoanele cu dizabilități auditive vor avea posibilitatea de a urmări online ședințele interpretate în limbajul semnelor, crescând astfel accesibilitatea la informațiile de interes public pentru cetățeni.

Din 2015, mai mulți angajați ai primăriei care interacționează constant cu publicul la ghișee au capacitatea de a utiliza limbajul semnelor, ca urmare a cursurilor la care au participat pentru a dezvolta aceste abilități. Funcționarii din direcții precum evidența populației, taxe și impozite sau asistență socială pot comunica direct informații de bază cu privire la nevoile persoanei respective în raport cu autoritatea.

Limbajul mimico-gestual - cunoscut la nivel european ca limbajul semnelor - este în fapt o limbă de sine stătătoare, cu structură proprie, lexic, reguli gramaticale și alte componente caracteristice oricărui limbaj. În România, statisticile oficiale arată că 25.000 de persoane - dintre care 2.000 de elevi - îl cunosc și îl utilizează.

Loading...
Comenteaza