E.ON: preţul gazelor trebuie să crească în 2011

E.ON: preţul gazelor trebuie să crească în 2011
Grupul german intenţionează să se lanseze în România pe piaţa energiei verzi printr-o serie de proiecte eoliene.
Oficialii E.ON România au salutat ieri la Bucureşti intenţia guvernului de a liberaliza preţul gazelor, menţionând că acest lucru trebuia să se producă deja, România fiind ţara cu cele mai mici preţuri din Europa pe acest sector. Potrivit directorul general Frank Hajdinjak, liberalizarea va aduce majorarea tarifelor, însă treptat, creşterea suportată de consumatori fiind de ordinul a două cifre.

“Dorim să rămânem investitori pe termen lung în România. Am investit de la privatizarea din 2005 peste 1,6 miliarde de lei, iar în 2010 am continuat să investim 320 de milioane de lei în modernizarea reţelelor, dar şi alţi 1,3 milioane de euro pentru proiectele din sectorul responsabilităţii corporatiste. În 2010 au fost şi multe probleme. Întreaga piaţă a gazelor le-a resimţit. Pe lângă cele legate de scăderea consumului pe fondul crizei, au fost şi preţurile speciale pentru consumatorii industriali. Preţul la gaz trebuie să crească, dar avem nevoie de o soluţie convenabilă pentru toate părţile implicate”, au declarat ieri oficialii din România ai grupului E.ON.

Directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a recunoscut ieri la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe de presă, că încă din aprilie 2010 compania a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare să majoreze preţul gazelor. Motivaţia s-a legat de faptul că preţurile finale la gaz nu reflectă costurile de achiziţie (a gazului din producţia naţională şi a celui de import - n. red.), iar compania are costuri nerecuperate, generate de cantitatea mică de gaze din producţia internă disponibilă pe piaţă şi de creşterea semnificativă a gazului din import. Hajdinjak a precizat că respectivele sume nerecuperate în intervalul 2009-2010 ating 400 de milioane de lei, iar estimările acestora pe primul semestru din 2011 sunt de 240 de milioane de lei.

Oficialul a apreciat că liberalizarea preţului gazului va intra în vigoare mult prea târziu în România. În ţara noastră, gazul de producţie internă costă 160 de dolari mia de metri cubi, iar cel din export, 400 de dolari mia de metri cubi. Hajdinjak a declarat că în 2011 este necesară o creştere a preţului gazului, însă nu neapărat pentru consumatorii casnici, ci mai degrabă pentru cei industriali. În ceea ce priveşte “casnicii”, oficialul E.ON a explicat că responsabilitatea aparţine guvernului, care trebuie să îi identifice pe cei vulnerabili, care nu îşi vor putea plăti facturile în momentul majorării preţului, şi să găsească mecanismele de protecţie pentru respectiva categorie. Amintim că la ultima vizită delegaţia Fondului Monetar Internaţional a solicitat Ministerului Economiei revizuirea preţurilor la gaz şi la energia electrică, precum şi liberalizarea acestora. Premierul Emil Boc a anunţat că anul acesta se va stabili un calendar de creştere graduală a preţurilor, care se va aplica din 2013.

Germanii, pe piaţa energiei verzi


E. ON a reuşit la final de 2010 să devină furnizor integrat de gaz şi energie electrică pe zona Moldova, deservind 2,9 milioane de consumatori pe aceste sectoare. Astfel, a fost înfiinţată societatea E.ON Energie România, prin fuziunea E.ON Gaz România şi E.ON Moldova Furnizare, cu acţionari E.ON România (51%), Ministerul Economiei (31,82%), Electrica (3,78%) (pachet pentru care s-a exercitat dreptul de cumpărare - n. red.) şi Fondul Proprietatea (13,40%).

“Această nouă companie este activă de câteva luni, dar deja colegii lucrează la noi produse care vor fi lansate pe piaţă. Cu siguranţă, pentru cei care achiziţionează energie va exista o ofertă bună şi pentru gaz”, a declarat Heinz Rosenbaum, director general adjunct al E.ON România. Pentru anii următori, grupul din România intenţionează să-şi dezvolte portofoliul verde şi să producă energie regenerabilă. În acest sens, a fost integrată compania E.ON Regenerabile România, implicată într-o serie de proiecte eoliene cu potenţial în 1-2 ani de a atinge o capacitate instalată de 150-250 MW pe oră. “Nu aş putea să precizez când vom produce primul megawatt. Depinde de evoluţia pieţei, pentru că aceasta este una dificilă, dar cu potenţial mare, iar noi trebuie să trăim pe această piaţă”, a spus Frank Hajdinjak.

Loading...
Comenteaza