Fujikura aduce 630 de noi locuri de muncă la Cluj

Fujikura aduce 630 de noi locuri de muncă la Cluj
Graţie unui contract cu concernul Volkswagen, Fujikura Automotive va dubla începând din 2011 producţia şi numărul de angajaţi ai fabricii din Cluj-Napoca.
Oficiali din Spania ai grupului Fujikura Automotive au anunţat ieri, la primărie, intenţia companiei de a face angajări la fabrica din Cluj-Napoca începând cu 2011. În schimb, municipalitatea s-a arătat dispusă să negocieze clauzele din vechiul contract cu Automobile Componente Electrice (ACE), firmă preluată de către compania japoneză în 2008.

“Unele negocieri cu investitori sunt dure şi n-au nevoie de publicitate înainte de a se materializa. Fujikura Automotive este o companie importantă care a decis să-şi dirijeze viitoarele proiecte către Cluj. Este vorba despre crearea a 630 de noi locuri de muncă, graţie unui contract pe care îl au cu Volkswagen şi care va fi lansat în 2011. Noi am fost de acord să transferăm contractul de asociere de pe ACE pe Fujikura Automotive, la ultima şedinţă de consiliu local”, a declarat ieri primarul Sorin Apostu, în cadrul unei conferinţe comune cu administratorul Fujikura Spania, Vicente Morato Iyquierdo.

Primăria Cluj-Napoca a pus la dispoziţia ACE două hectare de teren în municipiu pentru realizarea unei unităţi de producţie, cu condiţia ca firma să achite după cinci ani de la data punerii în funcţiune a fabricii, timp de 10 ani, suma de 4.000 de dolari anual, să amenajeze suprafaţa adiacentă de 2,5 hectare într-un parc (în termen de 12 luni de la terminarea lucrării, cu 2.000 de euro - n. red.) şi să realizeze o pistă pentru biciclişti şi rolleri (cu 3.000 de euro). O altă clauză însuşită de forul local în 2001 a fost ca în termen de 30 de zile de la realizarea fabricii să vândă societăţii terenul cu 40.000 de dolari. Aceste condiţii au stat la baza asocierii aprobate de consiliul local în 2001. Ulterior, în 2004, condiţiile contractuale s-au schimbat, clauza privind vânzarea terenului fiind retractată. “Deocamdată, am aprobat transcrierea contractului de pe ACE. Clauzele contractuale vor face obiectul unor noi discuţii cu Fujikura”, a menţionat edilul. Sorin Apostu nu a dorit să precizeze care dintre clauzele contractuale nu au fost respectate.

Vicepreşedintele grupului Fujikura Automotive, responsabil cu Europa şi America Latină, Ignacio Ibarra, a declarat că din 2011 capacitatea fabricii din Cluj-Napoca va fi dublată graţie contractului pe care societatea îl are cu concernul Volkswagen. Nu se va investi în hală, nici în utilaje, ci se va mări producţia prin angajarea a 630 de oameni, majoritatea muncitori necalificaţi. Directorul de resurse umane al Fujikura Automotive România, Adriana Chiriac, a menţionat că doar 10% din clujenii care vor fi angajaţi începând din 2011 vor avea studii superioare. Potrivit acesteia, recrutările vor începe în ianuarie.

“Am ales Clujul (în defavoarea Marocului, unde grupul mai deţine o unitate de producţie – n. red.) pentru proiectul nou pe care l-am câştigat pentru că suntem de zece ani aici. Lumea ne cunoaşte şi noi cunoaştem lumea. Alegi locaţia unde te simţi cel mai comod şi unde găseşti un dialog cu autorităţile locale”, a spus vicepreşedintele Fujikura. Primarul Sorin Apostu a adăugat că în luarea deciziei Fujikura de a mări producţia fabricii din Cluj a primat faptul că România este membră a Uniunii Europene.

Fujikura Automotive România a preluat în 2006 60% din pachetul majoritar al ACE, iar în 2008 a cumpărat restul acţiunilor, devenind proprietară a celor două unităţi de producţie din Cluj – fabricile din Cluj-Napoca şi Dej. Potrivit directorului general Fujikura Automotive România, Angela Piuliughin, fabrica de la Dej are 1.200 de angajaţi, în timp ce la Cluj-Napoca lucrează 630 de oameni. În 2011, compania vrea să ajungă la 2.460 de angajaţi în judeţul Cluj. Compania-mamă are sediul în Japonia, însă grupul Fujikura s-a extins în mai multe state asiatice şi europene. În Europa, sediul central al companiei se află în Spania, având centre de cercetare în Spania şi Germania şi unităţi de producţie în Spania şi România.


Loading...
Comenteaza