“Happy hour” la CJ: Bani pentru toată lumea

“Happy hour” la CJ: Bani pentru toată lumea
Consiliul Judeţean a alocat sume importante pentru cluburile sportive, precum şi pentru cultură şi culte. CS “U” (140.000 de lei), “U” Cluj şi CFR (câte 100.000 de lei) şi-au luat “partea leului”.

 Doar UDMR a criticat graba executivului Consiliului Judeţean (CJ) Cluj de a împărţi fondurile destinate asociaţiilor, organizaţiilor de tineret şi sport, fără ca în prealabil să fie aprobat şi regulamentul de finanţare. Preşedintele CJ, Alin Tişe, a fost de părere că prima tranşă de bani poate fi împărţită conform nominalizărilor, urmând ca pe parcurs să fie adoptat şi un ghid al solicitanţilor acestor finanţări. Numai pentru asociaţii şi cluburi sportive suma împărţită se ridică la 1.000.000 de lei. Pentru activităţi de tineret s-au alocat 167.000 de lei, pentru culte, 513.000 de lei, iar pentru cultură, 167.000 de lei.

 

Primele alocări din bugetul judeţului s-au făcut ieri şi, deşi nici un consilier nu s-a arătat împotriva vreunei nominalizări, au fost totuşi reproşuri legate de lipsa unui regulament de finanţare (aşa-numitul ghid al solicitantului). Reprezentanţii UDMR au apreciat că împărţirea banilor ar trebui amânată până după aprobarea ghidului solicitantului şi după 30 aprilie, data limită până la care mai pot fi depuse solicitările de finanţare.

 

“Vorbim despre fonduri publice, de aceea regulile de finanţare ar trebui să fie bine stabilite, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a subliniat vicepreşedintele Fekete Emoke. Consilierul PDL Ovidiu Turdean a declarat că în acest caz toate aprobările de finanţări, toate proiectele ar trebui să fie făcute în baza unui regulament, nu doar cele care vizează activităţile asociaţilor de tineret, culturale sau sportive. Consilierul UDMR Szedilek Lenke a afirmat că legea interzice alocarea de bani fără un regulament. “Indiferent de activitate, legea nu ne dă voie să alocăm bani nici asociaţiilor de sport, nici de cultură, nici celor de culte. Dacă nu avem ghid de finanţare, nu putem împărţi banii publici”, a precizat Szedilek.

 

Preşedintele Alin Tişe a fost de părere că actualele nominalizări de fonduri trebuie aprobate conform solicitărilor venite, urmând ca la următoarea şedinţă să fie aprobat şi ghidul de finanţare. “Poate că până data viitoare vor veni şi consilierii cu propuneri, astfel încât să putem elabora acest regulament de finanţare”, a afirmat Tişe. în final, plenul CJ a adoptat, pe rând, alocările de fonduri pentru proiectele din domeniul culturii şi cultelor, pentru asociaţiile de tineret şi pentru cluburile sportive.

 

Astfel, cea mai importantă sumă a revenit Clubului Sportiv Universitatea (CS “U”) - 140.000 de lei. Clubul de Fotbal Universitatea Cluj a obţinut 100.000 de lei. Alţi 100.000 de lei au mers spre echipa de baschet “U” Mobitelco. De asemenea, pentru susţinerea echipei de volei a Universităţii s-a alocat suma de 50.000 de lei, iar pentru cea de rugby, alţi 50.000 de lei.

 

 Secţia de volei masculin a Universităţii va încasa 25.000 de lei, iar secţia de handbal, 40.000 de lei. Nici clubul de fotbal CFR Cluj nu a fost uitat, CJ nominalizând pentru activitatea echipei suma de 100.000 de lei. S-au alocat sume importante şi pentru alte cluburi şi asociaţii sportive din municipiu şi din judeţ. în total, suma alocată sportului se ridică la 1.000.000 de lei.

 

Pentru cultură s-au alocat 167.000 de lei. Cea mai importantă sumă revine Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc - 50.000 de lei pentru TIFF. Opera Română a primit pentru Marele Bal al Operei 22.000 de lei, Fundaţia Kallos Zoltan - 12.000 de lei (Ziua familiei, ediţia a II-a), Asociaţia Dinamika - 10.000 de lei (Festivalul Humorfeszt), Asociaţia Atletic Olimpia - 30.000 de lei (premierea tinerilor implicaţi în acţiuni de tineret). Lista continuă şi cu alte asociaţii din Cluj-Napoca, Dej, Huedin sau Gherla.

 

Pentru proiecte destinate tinerilor s-au alocat 244.000 de lei. Cele mai importante sume merg spre Palatul Copiilor - 10.000 de lei (Serbările zăpezii), fundaţia J.M. Keznes - 15.000 de lei (Procampus) sau Uniunea Folclorică Transilvană - 10.000 de lei. S-au mai alocat bani unor asociaţii şi fundaţii din Dej, Turda, Huedin, Aiton, Cămăraş, Poieni sau Vad.

 

La capitolul culte, suma disponibilă a fost de 700.000 de lei, repartizată în funcţie de numărul adepţilor comunicat de către Direcţia Judeţeană de Statistică Cluj, după datele ultimului recensământ. Astfel, cultul ortodox a primit 503.650 de lei, cultul greco-catolic – 29.750 de lei, cultul romano-catolic – 25.690 de lei; cultul reformat – 86.100 de lei, cultul baptist – 7.140 de lei, cultul penticostal – 20.020 de lei, cultul unitarian – 8.120 de lei, cultul adventist de ziua a şaptea – 3.640 de lei, cultul evanghelic – 840 de lei, alte culte – 15.050 de lei.

 

 

200.000 de lei

 

este suma pe care şi-au împărţit-o, în mod egal, “U” Cluj şi CFR din fondurile Consiliului Judeţean destinate susţinerii activităţii sportive.

 

Loading...
Comenteaza