Încă o distincție internațională pentru Cluj. Boc și Tarcea au fost la Bruxelles să primească vestea

Încă o distincție internațională pentru Cluj. Boc și Tarcea au fost la Bruxelles să primească vestea
Clujul a primit miercuri seara, la Bruxelles, încă un titlu pe care și-l dorea, în prezența primarului Emil Boc și a viceprimarului Dan Tarcea.

Clujul a fost Capitală Europeană a Tineretului în 2015. A candidat şi pentru Capitală Europeană a Culturii 2021, însă a pierdut în faţa Timişoarei. Acum a devenit unul dintre oraşele europene ale sportului 2018 (European Cities of Sports).

ACES Europe, ONG-ul care primește candidaturile, le verifică și stabilește capitalele și orașele europene ale sportului, a organizat miercuri o ceremonie la Bruxelles. Acolo au fost prezenți, din partea Clujului, primarul Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea.Comisia de nominalizare a ACES a venit la Cluj la mijlocul lunii noiembrie și s-a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Sala Polivalentă BT Arena, impresionată de ceea ce a găsit aici. În anii trecuți, Iași, Pitești și Constanța au mai primit această recunoaștere.

Argumentele Clujului pentru candidatură au fost infrastructura sportivă (Cluj Arena, Sala Polivalentă BT Arena, baza sportivă din Gheorgheni etc), dar și finanțarea activităților sportive făcută din fonduri publice.

”Obținerea acestui titlu este o recunoaștere a eforturilor depuse de noi în dezvoltarea sportului de masă și de performanță, a investițiilor făcute în și pentru sport și nu în ultimul rând este o confirmare a strategiei municipiului în această direcție. Această recunoaștere este primul pas necesar pentru un alt obiectiv important la care dorim să aplicăm și anume Cluj-capitală europeană a sportului. Sportul, atât cel de masă, cât și cel de performanță, este o componentă importantă în creșterea calității vieții din municipiul nostru și de asemenea deschide noi oportunități pentru diferite granturi UE în domeniile sportive”, a declarat Dan Tarcea, de la Bruxelles, în exclusivitate pentru ZIUA de CLUJ.

Iată care sunt orașele europene ale sportului în 2018:

Cagliari - Italia
Gondomar - Portugalia
Oostende - Belgia
Antequera - Spania
Arnhem - Olanda
Banja Luka - Bosnia
Bassano del Grappa - Italia
Braga - Portugalia
Cluj - România
Differdange - Luxemburg
Foligno - Italia
Forli - Italia
Guadalajara - Spania
Kielce - Polonia
Klaipeda - Lituania
Kortijki - Belgia
Maribor - Slovenia
Nitra - Slovacia
Pau - Franța
San Remo - Italia
San Cugat del Valles - Spania
Santa Lucia de Tirajana - Spania

Cel mai important titlu pe care îl oferă ACES Europe este însă cel de capitală a sportului (European Capital of Sports), care se oferă însă numai orașelor cu peste 500.000 de locuitori. Anul acesta, titlul este deținut de Marseille, anul viitor va fi Sofia, iar în 2019, capitală va fi Budapesta. Urmează în 2020 Malaga, iar în 2021 Lisabona.

Există și orășele ale sportului (European Town of Sports) care se aleg dintre localitățile cu mai puțin de 25.000 de locuitori.

 

Loading...
Comenteaza