Încep demersurile pentru cel mai aşteptat parc al Clujului? Promisiunea lui Boc

Încep demersurile pentru cel mai aşteptat parc al Clujului? Promisiunea lui Boc
| Foto: Arhiva

Exproprierile în vederea realizării celui mai aşteptat parc al Clujului ar urma să înceapă în 2019. Este vorba despre Parcul Est - Între Lacuri, propus de specialiști și societatea civilă încă din 2013 şi proiect câştigător în cadrul programului de Bugetare Participativă 2017. 

"Anul acesta pot să vă spun că vom începe procedura despăgubirilor pentru realizarea Parcului Est. Adică acel parc important pe care clujenii îl aşteaptă, pe care l-am stabilit prin Plan Urbanistic General (PUG). Avem resurse financiare necesare puse în buget. Dacă va fi nevoie, la o rectificare bugetară vom extinde, dar vom începe procedurile legale care, repet, nu sunt uşoare, sunt complicate pentru că sunt proprietăţi private, care vor trebui să fie expropriate, dar care sunt cu regim de parc public şi care, repet, vor face parte din cel mai important parc viitor al oraşului, alături de Pădurea Clujenilor, proiect pe fonduri europene", a declarat primarul Emil Boc, în cadrul şedinţei Consiliului Local de luni, 15 aprilie 2019. 

Amenajarea Parcului Est - Între Lacuri (care cuprinde întreaga zonă a celor trei lacuri din cartierele Gheorgheni și Între Lacuri) este un proiect pe care grupul civic informal Societate Organizată Sustenabil (SOS) îl promovează încă din 2013. Există şi o petiţie în acest sens, care a strâns circa 3.000 de semnături la momentul lansării. 

"Noi, cetățenii Clujului, cerem Primăriei Cluj-Napoca, la inițiativa grupului civic „SOS Lacurile Gheorgheni”, realizarea celui mai mare parc al orașului, în zona Lacurilor Gheorgheni, cu câteva zeci de hectare mai mare decât Parcul Central. Menționăm că în partea de est a orașului nu există nici un spațiu public de anvergură, motiv pentru care cerem să nu fie sacrificat viitorul nostru și al copiilor noștri pentru interese particulare de moment prin construirea unor blocuri în zonă. Parcul Între Lacuri (Parcul Est) propus conține și cea mai amplă infrastructură pietonală și biciclistă neîntreruptă din Cluj, de aproape 10 km, ca alternativă la construcția masivă de clădiri care va conduce la destructurarea inevitabilă a unui cadru natural valoros și a unei zone de agrement care este un adevărat patrimoniu verde al orașului. Municipiul se găsește într-un mare deficit de spații verzi, cu acces gratuit și nelimitat, de aceea este necesar ca în Planul Urbanistic General, încă neintrat în vigoare, să se prevadă posibilitatea înființării celui mai mare parc al Clujului", se arăta în petiţie menţionată. Pentru realizarea acestui proiect, membrii SOS susţineau că au identificat și proprietarii terenurilor cu probleme juridice și au cerut și fonduri de la Ministerul Mediului. De cealaltă parte, municipalitatea spunea că nu are cunoştinţă despre aceste inforamţii şi că, la rândul său, încercă să identifice proprietarii de terenuri din zonă. 

De asemenea, în 2017, în cadrul primei ediţii a programului de Bugetare Participativă, proiectul Parcul Est a câștiga s-a clsat pe locul trei, în urma voturilor clujenilor, obligând municipalitatea să finanţeze realizarea obiectivului.  „Ar trebui să fie bugetat din simplul motiv că este un proiect câștigător în cadrul programului de bugetare participativă. Noi sperăm nu doar să fie făcută investiția aceasta, dar să și avem și dezbateri ca să vedem în linii mari cum ar arăta parcul și să avem preconizări pe termen mediu cu privire la finalizarea parcului, mai ales că primarul Emil Boc declara, în 2013, după o petiție cu 3.000 de semnături, că va face acel parc, care va fi cel mai mare la nivelul orașului. Promisiunea Primăriei a fost de a aloca bani pentru proiectele câștigătoare în cadrul bugetării participative. Ei au spus că vor amenaja strict pe zonele lor, pe terenurile care le aparțin”, declara Adrian Dohotaru, membru al grupului SOS, în primăvara anului trecut. 

Aqua Park 

În zona viitorul Parc Est - Între Lacuri, Primăria Cluj-Napoca doreşte să realizeze un aqua park şi o bază sportivă. 

Aqua Park-ul va avea o suprafață construită de 20.900 de metri pătrați, iar partea exterioară va cuprinde bazine, spații verzi și alei pietonale desfășurate pe o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați. Printre numeroasele variante de petrecere a timpului liber, iubitorii de apă, soare și aer curat vor avea la dispoziție opt tobogane acvatice – cu o capacitate de aproape 2.000 de persoane pe oră, bazine de relaxare, pool bar, un loc de joacă și o piscină pentru copii, locuri de odihnă cu șezlonguri sau hamace, restaurante și terase. „Vedeta” Aqua Park-ului va fi fără îndoială toboganul King Cobra, un echipament cu o înălțime de 17,5 metri și o capacitate de 480 de utilizatori pe oră. Vizitatorii Aqua Park-ului vor avea de asemenea la dispoziție o parcare cu peste 1.200 de locuri. Lângă viitorul aquapark ar urma să fie construită o bază sportivă de performanţă, pentru fotbal, pe 4 hectare.

VEZI ŞI Proiectul Aqua Park merge înainte, după două ore de proteste. "Riscaţi să faceţi un cadou otrăvit Clujului"

Cel mai mare parc al Clujului costă 4,9 milioane de euro

Parcul Central are 13 hectare, iar Parcul Feroviarilor 5 hectare. Primăria Cluj-Napoca pregăteşte amenjarea zonei verzi şi de agrement "Parcul Tineretului - Pădurea Clujenilor, pe o suprafaţă de peste 21 de hectare, în zona Bulevardului Muncii.  Costurile proiectului se ridică la 22.861.202, 23 lei (aprox. 4,9 milioane de euro), iar municipalitatea ar dori să acceseze fonduri europene pentru realizarea parcului. Mai multe detalii AICI! 

Loading...
Comenteaza