Încep lucrările la un parking cu 400 de locuri. Se pregăteşte şantierul pentru încă 3

Încep lucrările la un parking cu 400 de locuri. Se pregăteşte şantierul pentru încă 3

Primăria Cluj-Napoca a dat ordinul de începere a lucrărilor la un nou parking, care ar trebui să fie gata în primăvara anului 2020.

Este vorba despre parkingul de pe Primăverii 20 - strada Gârbău din cartierul Mănăştur. Va fi construit pe o suprafață de 1.532 mp, având un regim de înălțime 2S+P+4E/5E/6E parțial şi o capacitate de 400 locuri, inclusiv locuri destinate persoanelor cu dizabilități deținătoare de autoturisme.

"Am dat ordinul de începere a lucărilor luni, estimăm că în primăvara anului 2020 acest parking va fi gata. Până acest moment, cu partea de proiectare nu au fost întârzieri. Acest lucru ne dă speranţa că vom reuşi să îl finalizăm în termenul propus", a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, la un post de radio local. 

Parkingul suprateran a fost un subiect de discuție în Consiliul Local, întrucât era extrem de scump. Fiecare loc de parcare ar fi urmat să coste circa 26.000 de euro. Primăria a avut probleme și cu proiectantul care a câștigat prima atribuire, care a renunțat să mai facă planșa. În cele din urmă, lucrarea a fost câștigată de TCI Contractor General (lider de asociere) cu 25.507.622,79 de lei, fără TVA, pentru proiectare și execuție. Adică exact cât celălalt garaj supraetajat de pe Primăverii. De altfel, TCI CG realizează și acel parking.

Se pregătesc şantierele pentru încă 3 parkinguri

"Mai sunt în fază destul de avansată parkingurile de pe Primăverii nr.8 şi Mogoşoaia nr.7. La fiecare dintre ele mai avem nevoie de un singur aviz, după care se poate emite autorizaţia de contruire şi să putem da ordinul de începe a lucrărilor. Estimez că anul acesta vom puteam da ordinul de începe a lucrărilor şi pentru aceste două parkinguri, astfel încât în primăvara anului 2020 să poată să fie gata. Mai avem un parking în zona Hasdeu. Acolo suntem puţin mai în sapte. Estimez că la începtul lui 2019 vom putea da ordinul de începere a lucrărilor", a subliniat Dan Tarcea. 

Parkingul de pe Primăverii 8 ar urma să coste peste 25 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Banii provin exclusiv de la bugetul local. Imobilul ar urma să aibă două niveluri de subsol, parter şi două etaje supraterane. Intenţia este ca garajul să aibă 266 de locuri şi ceea ce e interesant este că, între acestea, ar trebui să existe 42 de locuri pentru maşini de lux şi 27 pentru automobile electrice.

Parkingul de pe strada Mogoșoaia se construiește pe o suprafaţă de 3.910 mp şi este situat în cartierul Mănăştur, delimitat de străzile Almaşului, Primăverii, Mogoşoaia şi Emil Cioran, într-un spaţiu ocupat în prezent de 99 de garaje construite în sistem provizoriu (33 metalice şi 66 din betoane). Parkingul va avea o capacitate de 292 de locuri. Accesul va fi pe str. Emil Cioran, iar ieşirea se va face în str. Mogoşoaia. Tot TCI CG este contractorul.

În Hadeu, Primăria este aociată cu UBB; protocolul a fost încheiat pe 99 de ani. Este vorba despre un parking suprateran care ar urma să se construiască pe strada Păstorului 67-69, pe un teren de 1.992 mp. Imobilul va avea subsol, două niveluri de demisol, parter, trei etaje şi o terasă, în total 320 de locuri. Dintre acestea, 238 de locuri vor fi cu regim închis; acestea vor fi rezervate studenţilor şi cadrelor didactice de la UBB, care vor beneficia de o reducere de 10% din valoarea abonametelor standard. Restul de 82 de locuri vor putea fi ocupate de alţi şoferi care caută un loc de parcare în zonă. În asociere, universitatea vine cu terenul, evaluat la 1.792.800 de lei (calculul s-a făcut la preţul de 900 lei/mp). Municipalitatea va suporta preţul execuţiei lucrării, estimat la peste 30 de milioane de lei, iar Serviciul public de interes local pentru administrarea parcărilor se va ocupa de managementul obiectivului.

Municipalitatea s-a angajat ca, la fiecare nou parking, să existe staţii de încărcare pentru maşini electrice. Vor fi şi locuri destinate limuzinelor, şoferilor cu dizabilităţi, respectiv pentru biciclete.

Primăria a pornit bătălia împotriva garajelor

Pentru construcţia acestor parkinguri au fost demolate mai multe garaje de cartier: 60 de pe Primăverii 20, 106 pe Primăverii 8 şi 205 pe Mogoșoaia 7. Alte zone vizate: 64 pe Brateș, 98 pe Parâng. Un total de 533 de garaje care devin istorie.

Parking privat în centrul Clujului

Garajul suprateran, al cărui beneficiar este Casa de Pensii a Bisericii Reformate, va fi situat pe strada Avram Iancu nr. 23-24, în apropierea Cimitirului Central din Cluj-Napoca. Va fi ridicat pe o parcelă în suprafaţă de 2.113 mp şi va fi dispus astfel: două subsoluri, parter, trei etaje şi terasă.

În total va avea o suprafaţă de 9.984 mp, din care 549 reprezintă funcţiuni comerciale/ servicii, alimentație publică, funcțiuni administrative/ birouri. Conform proiectantului - biroul de arhitectură Dico şi Ţigănaş - garajul suprateran ar urma să dispună de 333 de locuri de parcare, între care şi locuri speciale destinate persoanelor cu dizabilităţi, plus locuri de parcare pentru biciclete. Mai multe detalii AICI!

Loading...
Comenteaza