Începe amenajarea celui mai așteptat parc din Cluj / Plus alte două, în Bună Ziua și Zorilor

Începe amenajarea celui mai așteptat parc din Cluj / Plus alte două, în Bună Ziua și Zorilor
| Foto: Arhiva

Propus de specialiști și societatea civilă încă din 2013 şi proiect câştigător în cadrul programului de bugetare participativă 2017, Parcul Est se pregătește de amenajare. 

Primăria Cluj-Napoca demarează procedurile legale pentru realizarea a trei noi parcuri în Cluj-Napoca. Este vorba despre Parc Est - 46,19 ha (inclusiv amenajarea malurilor pentru Lac 1, Lac 3, pârâul Becaș și legăturile aferente), Parc Bună Ziua - 7,8 ha, Parc Zorilor - 1,2 ha. 

"În cadrul ședinței de Consiliu Local de joi, 4 iulie, vor fi supuse spre aprobare studiile de oportunitate pentru amenajarea a două parcuri noi în municipiu, în cartierul Bună Ziua și în cartierul Zorilor. Având în vedere faptul că pentru Parcul Est este prevăzut în Planul Urbanistic General (PUG), nu mai sunt necesare studiile de oportunitate și se va trece direct la realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic", transmit reprezentanții municipalității clujene. 

Amenajarea Parcului Est - Între Lacuri (care cuprinde întreaga zonă a celor trei lacuri din cartierele Gheorgheni și Între Lacuri) este un proiect pe care grupul civic informal Societate Organizată Sustenabil (SOS) îl promovează încă din 2013. Există şi o petiţie în acest sens, care a strâns circa 3.000 de semnături la momentul lansării.

Amintim că, în aprilie 2019, edilul Emil Boc a declarat că exproprierile în vederea realizării celui mai aşteptat parc al Clujului ar urma să înceapă în 2019. "Anul acesta pot să vă spun că vom începe procedura despăgubirilor pentru realizarea Parcului Est. Adică acel parc important pe care clujenii îl aşteaptă, pe care l-am stabilit prin PUG. Avem resurse financiare necesare puse în buget".

De asemenea, în zona viitorul Parc Est, municipalitatea clujeană doreşte să realizeze un aqua park şi o bază sportivă. Mai multe detalii, AICI!

Studii de oportunitate pentru Bună Ziua și Zorilor 

Primăria Cluj-Napoca a realizat studii de oportunitate pentru identificarea celor mai bune amplasamente în vederea amenajării de noi parcuri în cartiere. Pentru elaborarea studiilor de oportunitate, s-au analizat şi propus suprafeţe de teren de minimum un hectar care să corespundă amenajării unui parc, conform prevederilor în vigoare privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Pentru cartierul Bună Ziua au fost identificate 6 posibile zone:

- Zona G. Moisil
- Zona K. Lajos
- Zona M. Sorescu
- Zona C. Negri – A. Graur
- Zona St. Luchian – G. Constantinescu
- Zona Becaș

În urma analizei comparative a zonelor, realizată pe baza următoarelor criterii: aportul la cantitatea de spațiu verde, gradul de deservire, accesibilitate, costul investitiei și viabilitatea terenului, varianta recomandată de către proiectant este Zona Becaș.

Pentru cartierul Zorilor au fost identificate 3 zone:

- Zona Observatorului
- Zona A. Gurghianu – G. Moisil
- Zona G. Călinescu – T. Peter

În urma analizei comparative a acestora, varianta recomandată de proiectant ca fiind oportună amenajarii unui parc în cartierul Zorilor este zona străzii Observator.

Pentru Parcul Est și Parcul Bună Ziua se va opta pentru organizarea concusurilor de soluții în vederea realizării obiectivelor, iar pentru Parcul Zorilor se va derula procedura standard.

Pe lângă aceste obiective de investiții, în Cluj-Napoca în acest moment se află în diferite faze de pregătire următoarele parcuri/ baze de agrement:

  • Amenajare Malurile Someșului (7 ha) - studiu de fezabilitate aprobat, se lucrează la proiectul tehnic
  • Baza Sportivă La Terenuri (4 ha) - PUZ aprobat în comisia de urbanism, în faza de realizare a studiului de fezabilitate
  • Parcul Feroviarilor (5,3 ha) - se lucrează la studiul de fezabilitate și la proiectul tehnic
  •  Pădurea Clujenilor (21,3 ha) - studiu de fezabilitate aprobat, sunt în evaluare oferte de licitație pentru proiectare și execuție
  • Parcul Între Lacuri (1 ha) - contract de proiecție și execuție semnat, se lucrează la proiectul tehnic și la detalii de execuție
  • Zona verde Cetățuia (10 ha) - urmează a fi semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic cu câștigătorul concursului de soluții
  •  Parcul Armătura (6 ha) - studiu de fezabilitate aprobat, se lucrează la proiectul tehnic
Loading...
Comenteaza