Licitaţie pentru un proiect lansat în urmă cu aproape un deceniu. Investiţia ajunge la 40-50 milioane de euro

Licitaţie pentru un proiect lansat în urmă cu aproape un deceniu. Investiţia ajunge la 40-50 milioane de euro

Clujul se străduiește de aproape 10 ani să ridice un sediu pentru Filarmonică, așa-numitul Centru Cultural Transilvania (CCT). Au fost propuse mai multe soluţii, niciuna câștigătoare. Proiectul pare să primească o nouă şansă în 2019. 

Centru Cultural Transilvania ar urma să fie ridicat pe terenul pe care a funcţionat fosta cazarmă militară de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. 

"Am primit acceptul de organizare a licitaţiei pentru concesionarea realizării unui imobil cu funcţiuni mixte pe Bulevardul 21 Decembrie, unde a fost cazarma militară, şi unde se construieşte viitoarea Filarmonică. Contractul de concesiune pentru realizarea fie a unei clădiri de birouri clasă A, fie a unui hotel de 4*.

Acea parcelă de teren va intra în licitaţie publică, probabil că oferte se vor depune până la sfârşitul lunii martie – început de aprilie, pentru ca din redevenţa prin care primăria o va primi să înceapă demersurile pentru construirea Filarmonicii", a declarat primarul Clujului Emil Boc, la Realitatea FM Cluj, adăugând că, începând cu 2019, administraţia locală va aloca bani de la bugetul local pentru proiectarea şi realizarea CCT. "Este un proiect multianual, amânat de mulţi ani". Investiţia se ridică la circa 40-50 de milioane de euro. 

Hotel, birouri, parking?!

ZIUA de CLUJ scria, în toamna lui 2018, că o fostă societate deținută de Sulfina Barbu, fostul ministru al Mediului din Guvernul Boc, și de Silvian Ionescu arată Clujului cum trebuie să construiască sediul Filarmonicii. 

EPMC Consulting  este fosta filială clujeană a KVB Economic, societate deținută de Sulfina Barbu, fostul ministru al Muncii din guvernul Boc, și de Silvian Ionescu. Firma a propus reviziunea studiului de oportunitate aprobat prin hotărârea de consiliu local nr. 976/2017, în sensul modificării duratei concesiunii pentru societatea care va construi și va exploata spațiile de pe Bd. 21 Decembrie, de la 25 de ani (cum era prevăzut inițial) la 40 de ani. 

În domeniul public al municipiului se află, la adresa Bd. 21 Decembrie nr. 106, 13.923 mp. Planul este ca acolo să se construiască sediul Filarmonicii Transilvania și sala de concerte, un parking subteran, o piațetă (denumită Piața Transilvania), dar și imobile cu alte funcțiuni. Municipalitatea dorește să lase un privat să construiască parkingul, dar îi dă posibilitatea să facă o investiție mai rentabilă: birouri și/sau hotel. 

EPMC a propus primăriei trei scenarii pe care să le prezinte unui posibil investitor, fiecare cu durata de 40 de ani a concesiunii: 1. ridicarea unui hotel de 4* și a unei clădiri de birouri; 2. hotel cu parking de 233 de locuri; 3. birouri cu parking de 233 de locuri.

În fundamentare se arată care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei variante. Hotelul necesită o implicare mai mare a investitorului, dar și un profit sporit; birourile sunt mai ușor de operat, iar performanțele financiare, mai ușor de previzionat. Parkingul este însă mai puțin rentabil, de aceea se recomandă concesionarea acestuia ‘’la pachet’’.

Lângă Filarmonică, Centru European de Artă Contemporană 

Tot pe terenul de pe 21 Decembrie ar urma să fie realizat şi Centrul European de Artă Contemporană (ECCA), proiectul fanion al Clujului din dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. 

Clădirea ar urma să fie primul spațiu din regiune capabil să expună lucrări de anvergură, să arhiveze lucrări de artă și să testeze noi modele de curatoriat, de programare culturală și de asumare a unui rol activ ar artei în societate.

Deşi inaugurarea era anunţată pentru anul 2020, proiectul este încă pe hârtie şi bate pasul pe loc din pricina unor complicaţii privind statutul de clădire-monument a fostei cazarme militare, aflată într-o avansată stare degradare. Mai multe detalii AICI! 

Parcare cu 229 de locuri

Până la realizarea sediului Filarmoncii sau a ECCA, pe terenul de pe Bulevardul 21 Decembrie, care se află în proprietatea municipalităţii, fucţionează, încă de la finalul anului 2016, o parcare cu 299 de locuri.  

Parcările se află în zona tarifară II. Au fost amplasate 3 parcometre stradale, prin intermediul cărora se va putea realiza plata parcării folosind card bancar, card preplătit sau monede. Parcarea are şi 8 locuri rezervate pentru persoane cu dizabilităţi. Parcarea are intrare şi iesire din/spre str. Năvodari şi o a doua ieşire pe Bd. 21 Decembrie 1989.

Loading...
Comenteaza