Mall la gară

Mall la gară
Oficialii Regionalei CFR intenţionează să realizeze un complex comercial în spaţiul liber din apropierea Gării Cluj şi aşteaptă o decizie oficială de la Ministerul Transporturilor.

Complexul comercial de lângă Gara CFR Cluj ar urma să fie construit  pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi. Reprezentanţii CFR Cluj au identificat acest spaţiu liber, numai bun de exploatat, între cele două clădiri care adăpostesc Gara Mare şi Gara Mică. Imediat ce vine răspunsul oficial de la Ministerul Transporturilor, va fi elaborat studiul de fezabilitate, urmând să fie organizată licitaţia publică pentru încheierea unui parteneriat public privat.

 

ZIUA de Cluj prezenta în ediţia de ieri una dintre măsurile pe care Guvernul ar urma să le adopte pentru reabilitarea gărilor CFR. Spaţiile libere de care dispun gările ar urma să fie exploatate, prin intermediul unor parteneriate public-private, în scopul unor profituri financiare. “Reabilitarea gărilor Cluj, Sibiu, Alba Iulia, Timişoara, Iaşi, Craiova, Constanţa, Galaţi, inclusiv dezvoltarea lor în complexuri comerciale; lucrările vor fi realizate prin parteneriat public privat” – este menţiunea care se face în programul de guvernare 2009-2012 al alianţei PDL - PSD.

 

Propunerea ce a fost inclusă în programul de guvernare ar fi venit chiar din partea oficialilor Regionalelor CFR Infrastructură şi CFR Călători, afirmă şeful celei dintâi, Dumitru Bucur. “S-a trimis propunerea Ministerului Transporturilor încă de anul trecut. Acum aşteptăm un răspuns oficial”, a spus Bucur.

 

Acesta a explicat că mini-mall-ul plănuit la gară este gândit în aşa fel încât să sporească veniturile care vin acum din închirierea spaţiilor şi terenurilor aferente gării clujene. “între Gara mare şi Gara mică există o suprafaţă de teren de aproximativ 800 de metri pătraţi pe care putem să o închiriem pentru amenajarea unui centru administrativ şi comercial. Formula pe care am ales-o este încheierea unui parteneriat public privat, deoarece noi nu avem fonduri să suportăm o astfel de investiţie”, a explicat Bucur.

 

 Acesta a adăugat că sunt speranţe ca investiţia să pornească la drum din 2009. “Dacă vom primi undă verde, atunci vom putea trece la elaborarea unui studiu de fezabilitate care ne va da toate coordonatele investiţiei – ce profil va avea complexul comercial şi ce beneficii ne va aduce. Apoi vom putea demara şi procedura de licitaţie pentru găsirea unui partener privat interesat de o astfel de investiţie”, declară Bucur. Nici o societate nu s-ar fi arătat deocamdată interesată de o astfel de investiţie, susţine Dumitru Bucur, însă el consideră că “fără îndoială, un partener se va găsi după ce va fi făcută publică intenţia de asociere”.

Reprezentantul Regionalei CFR Infrastructură a mai atras atenţia că astfel de investiţii anexate unor gări mari sunt mai mult decât benefice şi că aduc fonduri importante care pot fi utilizate pentru întreţinere, reparaţii sau chiar noi investiţii.

 

“închirierea spaţiilor şi terenurilor aferente Gării mari şi a celei mici de la Cluj-Napoca ne aduce venituri de 39.980,75 de lei în fiecare lună. Aceasta, deoarece avem încheiate şaptesprezece contracte cu agenţi economici care exploatează spaţiile din incinta staţiilor de călători, dar şi pe cele din pasajul subteran pe sub liniile ferate pe care, de asemenea, îl administrăm”, a spus directorul. Chiar dacă la început proiectul de modernizare a gării din Cluj-Napoca a avut întârzieri, acum lucrurile sunt în grafic. “Continuăm transformarea gării într-una modernă, proiectul este în linie dreaptă. Acum avem două contracte în derulare. Unul pentru reparaţiile la peroane şi copertine, de 1,4  milioane de lei, câştigat la licitaţie de societatea Construct Invest din Alba. Al doilea este pentru reabilitarea tunelului. De acesta se ocupă societatea West Construct din Braşov, contra sumei de 800.000 de lei”, a mai precizat Bucur.

 

Directorul CFR este sceptic, deocamdată, în ceea ce priveşte investiţiile de anul acesta. “Nici bugetul pe 2008 nu a fost aprobat în cazul nostru, să nu mai vorbim de cel pe 2009. Este o situaţie generalizată pentru toată ţara. Din această perspectivă, nu putem şti ce investiţii vom derula. Singura certitudine sunt proiectele deja începute, care vor continua cu siguranţă”, a mai afirmat Dumitru Bucur.

 

 

Exemplul german

 

Conceptul de clădire cu funcţiuni mixte – gară şi complex comercial - nu este nou şi a fost adaptat cu succes în multe dintre marile oraşe europene. Leipzig Hauptbahnhof (gara centrală din Leipzig, Germania) este un astfel de exemplu. Centrul comercial Promenada din gara centrală a Leipzigului se întinde pe trei nivele şi adăposteşte nu mai puţin de 142 de magazine.
Loading...
Comenteaza