Monopolul “Duct City”, sub lupa Comisiei Europene

Monopolul “Duct City”, sub lupa Comisiei Europene
Reprezentanţii societãţii CFO Integrator cred cã reţeaua subteranã de cablu nu va putea fi contestatã în baza normativelor europene.

Comisia Europeanã a avertizat autoritãţile române cu privire la monopolul pe care îl pot impune societãţile care au beneficiat de contracte pentru realizarea reţelelor unice subterane destinate operatorilor de cablu şi telefonie. în replicã, reprezentanţii Primãriei Cluj-Napoca spun cã “Duct City” este un proiect care îi va avantaja pe aceşti operatori, în comparaţie cu proiectul similar, “Net City”, derulat în Bucureşti.

 

In România, pânã în prezent, doar primãriile Bucureşti şi Cluj-Napoca au emis hotãrâri care dispun eliminarea cablurilor de pe domeniul public, a informat viceprimarul Sorin Apostu. Ca alternativã, ambele administraţii au încheiat contracte pentru realizarea unor reţele subterane de cablu la toţi operatorii de telefonie şi TV cablu, sã se poatã racorda. Mai exact, în Bucureşti se lucreazã la reţeaua subteranã “Net City”, prin intermediul administratorului UTI System, iar în Cluj-Napoca, la reţeaua “Duct City”, ce va fi administratã de societatea CFO Integrator.

 

Comisia Europeanã a avertizat autoritãţile române cu privire la monopolul pe care îl pot impune aceste societãţi care vor administra reţelele de cablu. Atât reprezentanţii administraţiei locale clujene, cât şi cei ai administratorului “Duct City” spun cã atenţia Comisiei Europene nu are cum sã se îndrepte spre Cluj-Napoca, atât timp cât lucrurile se petrec diferit aici.

 

“Noi, când am emis hotãrârea privind scoaterea cablurilor de pe domeniul public, am avut grijã sã formulãm în aşa fel documentul, încât sã reiasã cã nu dorim sã obligãm vreun operator sã se racordeze la reţeaua noastrã. Primãria Cluj-Napoca le impune sã-şi scoatã cablurile de pe domeniul public şi le oferã, de asemenea, o alternativã prin racordarea la «Duct City». însã, tot la fel de bine, aceşti operatori au posibilitatea sã-şi creeze propriile reţele subterane, dacã îşi permit şi vor sã investeascã”, a explicat Apostu.

 

Reprezentantul CFO Integrator, Dan Danci, mai spune cã diferenţa dintre proiectul clujean şi cel ce se aplicã în Bucureşti este cã la Cluj sunt urmãriţi nişte paşi pe care tocmai Comisia Europeanã îi încurajeazã. “în Bucureşti, reţeaua de cablu este doar îngropatã şi atât. Noi abordãm un concept aprobat de Comisia Europeanã. Le oferim posibilitatea operatorilor de cablu şi telefonie sã se legea la o reţea de fibrã opticã pe care o ducem pânã aproape de fiecare clãdire în parte”, a spus Danci.

 

Materialul aprobat şi de Comisia Europeanã parcurge o analizã asupra impactului pe care l-a avut şi îl are în continuare reţeaua de fibrã opticã, aşa-numita “Fiber to the home” (FTTH). Conform datelor transmise de reprezentantul CFO Integrator, în SUA, FTTH a ajuns în ultimul an la peste douã milioane de gospodãrii şi a înregistrat o creştere de 100%. De asemenea, în Europa, la finele anului trecut au fost înregistraţi un milion de noi abonaţi. Dan Danci a afirmat cã întreg proiectul reţelei din Cluj se deruleazã cu girul marilor operatori de cablu şi telefonie, fie cã este vorba despre Romtelecom, Orange, Vodafone, Euroweb sau RCS & RDS, cu toţii dându-şi consimţãmântul pentru a se racorda la aceastã reţea subteranã de cablu, susţine Danci.

 

Având în vedere cã lucrãrile au fost finalizate pe mai multe strãzi din zonele centrale ale Clujului, în luna ianuarie 2009 hotãrârea Consiliului Local va intra în vigoare. “Dacã lucrãrile la reţeaua subteranã s-au încheiat pe Babeş, de pildã, îi vom obliga pe operatori sã-şi dea cablurile jos de pe aceastã stradã. Asta nu înseamnã cã vom fi absurzi, nu-i vom putea obliga sã-şi scoatã cablurile din zonele în care nu a ajuns reţeaua, dar peste tot unde se va putea cablurile nu vor mai fi tolerate”, a spus Apostu. 

 

Reţeaua subteranã de cablu - “Duct City” - ar urma sã acopere luna aceasta alţi 20 de kilometri de strãzi din municipiul Cluj-Napoca. în total, Duct City se va întinde pe circa 300 de kilometri în subteranul Clujului. Valoarea întregii investiţii a fost estimatã la 50 de milioane de euro. Conform contractului de asociere cu municipalitatea, CFO Integrator are dreptul sã întreţinã şi sã administreze aceastã reţea pe o perioadã de 20 de ani. Din venitul brut încasat anual de societate, 1% va intra în bugetul administraţiei locale (nu mai puţin de 100.000 de euro). întreaga reţea ar urma sã devinã funcţionalã pânã în 2010.

 

 

Rãdãcini cipriote

 

In urma selecţiei de oferte organizatã de Primãria Cluj-Napoca pentru asocierea cu un investitor care sã realizeze o reţea de canalizaţie, câştigãtor a fost desemnat consorţiul format din EFS European Financial Services, Windmill International LTD şi Mobitelco SRL.

 

Societatea CFO Integrator, cu care Primãria a încheiat contract de asociere în participaţiune în urma selecţiei de oferte, îi are ca acţionari cu 20% pe Valentin Nica (patronul societãţii Mobitelco SRL şi al clubului de baschet U Mobitelco), cu 15% pe bucureşteanul Stefan Petre (care apare ca acţionar în firmele înfiinţate de Nica la Cluj), cu 20% pe Nicolae Badiu (om de afaceri clujean), cu 10% societatea bucureşteanã Mobitelco SRL, cu 5% societatea clujeanã TQM Consulting  (patronatã de Dan Danci, administratorul CFO Integrator, şi de soţia acestuia, Adriana Olivia Danci), cu 25% societatea Incodyne Limited, înregistratã în Cipru, şi cu 5% societatea cipriotã Lunic Franchising and Consulting Limited. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, CFO Integrator este administratã de Valentin Nica şi de Dan Danci.

Loading...
Comenteaza