Multe promisiuni şi o singură victorie pentru revoluţionarii clujeni

Multe promisiuni şi o singură victorie pentru revoluţionarii clujeni
Instanţa a creat un precedent şi a dat câştig de cauză unui participant la Revoluţia de la Cluj, care va primi teren de la primărie pentru a-şi construi o casă.
La 21 de ani de la Revoluţia din 1989, revoluţionarii clujeni rămân doar cu promisiunea că vor primi efectiv pentru construcţia unei locuinţe pe terenul atribuit încă din 2004. Viceprimarul Laszlo Attila a explicat că Primăria Cluj-Napoca a atribuit o singură parcelă de teren în Lomb unui clujean, pentru că acesta avea o sentinţă definitivă, dar spune că instituţia nu poate garanta echiparea terenului cu utilităţi sau trasarea drumurilor.

Sebastian Alin Belea a primit o parcelă de 300 mp în zona Lomb deoarece instanţa a obligat Consiliul Local Cluj-Napoca să atribuie teren clujeanului în baza unui contract pe care acesta l-a avut din 2004 cu primăria. Într-o scrisoare adresată municipalităţii, Belea a atras atenţia că terenul din Lomb nu este racordat la utilităţi, iar drumurile nu sunt trasate, motiv pentru care nu se respectă contractul. În schimb, municipalitatea a semnat un certificat de urbanism prin care îl informează pe clujean că zona este construibilă.

“Este adevărat că s-a creat un precedent. În 2004 (în timpul mandatului fostului primar Gheorghe Funar - n. red.) s-a atribuit teren prin hotărâri de consiliu tinerilor şi revoluţionarilor, pentru construcţia de locuinţe. S-a dat teren care, însă, nu era construibil şi de atunci sunt probleme. Noi am avut două cazuri prin care instanţa a dat câştig de cauză unor clujeni care au primit astfel de terenuri. Am dat un teren pe Crişan şi acum o parcelă în Lomb. Oricum, noi am aprobat planul de parcelare pentru un teren din Lomb, în aşa fel încât parcelele să fie date tinerilor şi revoluţionarilor. Problema este că nu ne permitem echiparea zonei Lomb cu utilităţi. Urma să primim terenul echipat graţie parteneriatului cu societatea Impact Developer &Contractor. Acum aşteptăm să fie lămurită situaţia legată de acest parteneriat. După aceea putem reface listele şi să dăm oamenilor teren”, a explicat viceprimarul Laszlo Attila.

Forul local a aprobat deja un Plan Urbanistic Zonal de parcelare a terenului din Lomb în favoarea Asociaţiei Revoluţionarilor Cluj. Loturile au fost fixate la 500 mp cu posibilitatea de construire a unor case independente, izolate, unifamiliale, parter şi etaj. Studiul a cuprins 10,3 ha, din care terenul ce urmează să fie parcelat pentru Asociaţia Revoluţionarilor are şapte ha. Din cele 267 ha pe care compania Impact Developer&Contractor urma să dezvolte cartierul Lomb, 88 de ha revin municipalităţii, ca aceasta să onoreze solicitările pentru locuinţe sociale în Cluj-Napoca. Parteneriatul este, însă, în impas, iar consiliul local aşteaptă lămurirea situaţiei în 2011.

Cei care se aflau pe listele aprobate de CL în 2003 pentru atribuirea de teren în vederea edificării unor locuinţe au atras atenţia că au fost amăgiţi mai bine de cinci ani că primesc pământ pentru case, iar acum primăria ar vrea să facă o “mişcare” prin care să selecteze alţi beneficiari. Laszlo a explicat că este normal să fie verificate toate persoanele de pe listele din 2003-2004 şi să se stabilească dacă mai au dreptul să primească teren. Amintim că prin hotărârea 25 din 2003, forul local a aprobat concesionarea unor suprafeţe de teren - loc de casă pentru tinerii căsătoriţi (câte 300 de mp - n. red.), pentru revoluţionari (câte 500 de mp -n. red.) şi pentru veteranii de război (câte 500 de mp - n. red.). Conform anexelor la această hotărâre, beneficiari erau 369 de tineri căsătoriţi, 78 de revoluţionari şi 32 de veterani de război, persoane care au depus cereri la primărie din 2000 până în 2003. În plus, prin hotărârea forului local, municipalitatea s-a angajat să viabilizeze terenul cu fonduri de la bugetul local, începând cu 2003.

Oficialii primăriei spun că orice hotărâre adoptată de forul local poate fi modificată. “Există trei hotărâri din 2003 şi una din 2004 adoptate în timpul mandatului administraţiei Funar, care se referă la atribuirea de terenuri pentru construcţia de locuinţe. Acestea se bat cap în cap şi nu aveau acoperire efectivă pe teren. CF-ul 1431 pentru terenul atribuit în 2003 tinerilor face referire la toate terenurile municipiului din zona central-nordică, iar în prezent cele 267 ha din cartierul Lomb au un CF propriu. Mai este o hotărâre prin care tinerii căsătoriţi beneficiază de o reducere a taxei de concesiune cu 90%. Noi vom merge pe Legea 15/2003, oricum există o listă de priorităţi a primăriei. Decizia de atribuire a parcelelor din Lomb va aparţine actualului consiliu local”, menţiona şi viceprimarul Radu Moisin.


Loading...
Comenteaza