Nou front în războiul cu superblocurile din Bună Ziua

Nou front în războiul cu superblocurile din Bună Ziua
Riveranii de pe strada Măceşului din Bună Ziua au continuat protestele împotriva edificării blocurilor de 10 etaje în zone de case.

Runda trei de proteste pe strada Măceşului ale Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Străzii (APUS). Lansată pe reţeaua de socializare Facebook nou, cu un site proaspăt, asociaţia riveranilor de pe Măceşului continuă protestele împotriva şantierului Synesis Development care va aduce în zonă blocuri de 5-10 etaje.

"A treia săptămână, consecutiv, am protestat împortiva deciziei autorităţilor locale care au permis, printr-o Hotărâre de Consiliu Local controversată, construcţia unui aşa-numit centru de cartier format din blocuri de 5 şi 10 etaje, între case. Sămbătă, 15 februarie, circa 50 de locuitori am protestat pe stradă. Vom continua acţiunile până când construcţia acestor blocuri abuzive va fi sistată. Aşteptăm şi primul termen de judecată pentru că s-au depus mai multe acţiuni împotriva şantierului Synesis Development", a informat APUS Măceşului. Reprezentanţii Asociaţiei spun că au deja şi un site oficial, www. stradamacesului.ro dar şi un cont pe reţeaua de socializare Facebook. "Suntem vizibili şi vrem să ştie cât mai mulţi oameni despre abuzurile din urbanismul clujean", au mai spus riveranii.

Acum trei săptămâni, imediat după ce oamenii au pus bazele structurii asociative care să militeze împotriva urbanismului deşănţat practicat, în opinia lor, de administraţia locală clujeană, cetăţenii au organizat o simulare de trafic şi au parcat maşini în zona viitoarelor blocuri pentru a demonstra primăriei că a greşit când a permis construirea în zonă a mai mult de trei etaje. Încă de la finalul anului trecut, riveranii de pe Măceşului au cerut primăriei să revoce autorizaţiile date dezvoltatorului (Synesis Development) pentru proiectul blocurilor cu 5-10 etaje de pe terenul de 1,3 hectare cu intrare de pe Măceşului.

Direcţia de urbanism din cadrul instituiei a informat aleşii locali că proiectul superblocurilor de pe Măceşului este legal şi că, mai mult, dezvoltatorul va face şi o grădiniţă pe care o va ceda primăriei. Comisia de urbanism a consilierilor, prin preşedintele acesteia, consilierul Adrian Popa, a menţionat pentru ZIUA de CLUJ că proiectul de pe Măceşului comportă nişte lacune, dar că, de vreme ce autorizaţiile emise de primărie au intrat deja în circuitul civil, este tardivă anularea lor. El a recomandat cetăţenilor nemulţumiţi să meargă în instanţă, mai ales că există suspiciuni că o partea a terenului pe care se doreşte construirea blocurilor este încadrat ca zonă verde.

Dezvoltatorul ansamblului de pe Măceşului, Synesis Development, reprezentată de Beniamin David spune că a obţinut două autorizaţii de la primărie, în octombrie şi noiembrie 2013, conform PUZ aprobat în 2008 şi că respectă distanţele faţă de vecinătăţi, iar parcările sunt rezolvate în incinta ansamblului. Potrivit acestuia, în 21-22 noiembrie s-a predat amplasamentul constructorilor pentru a începe lucrările, având în vedere că acestea au fost autorizate. Proiectanţii de la Scripcariu Birou Arhitectură au declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că actualii dezvoltatori care au cumpărat terenul vor construi mai puţin decât prevederile PUZ din 2008.

Loading...
Comenteaza