Pãduri sacrificate pentru centură

Pãduri sacrificate pentru centură
Ministerul Transporturilor intentioneazã sã preia în patrimoniu de la Regia Nationalã a Pãdurilor – Directia Silvicã Cluj aproximativ 31,4 hectare de pãdure de pe traseul centurii de ocolire Vâlcele-Apahida. Dacã proiectul va fi avizat în urmãtoarea sedintã de guvern, se va proceda la defrisarea pãdurii pentru amenajarea tronsonului ocolitor.

Reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) au confirmat schimbarea de proprietar al pãdurii de la Vâlcele. “Nu este vorba despre o expropriere propriu-zisã. Terenul se va prelua cu titlu gratuit, întrucât este vorba despre o proprietate publicã, ce trece tot în administrarea statului”, a explicat Crina Lãpusan din cadrul DRDP.

Ea a adãugat cã cei 314.000 de metri pãtrati de pãdure sunt necesari continuãrii lucrãrilor la tronsonul ocolitor Vâlcele-Apahida. “Pânã în prezent, pentru exproprierea terenurilor private de pe traseul centurii s-au alocat bani pe douã hotãrâri de guvern. Pentru proprietãtile din zona Dezmir au fost aprobati peste 3.880.000 de lei, iar pentru cele de la Vâlcele, alti 503.570 de lei.

Am pregãtit si cea de-a treia listã cu proprietãti expropriate pentru care Guvernul urmeazã sã aloce, dupã aprobare, peste 2.220.000 de lei. De asemenea, în cel mai scurt timp va fi gata si documentatia pentru al patrulea proiect de hotãrâre de guvern care vizeazã exproprierea altor 100 de proprietãti”, a explicat Lãpusan.

 

Bani pentru împãduriri, în compensatie

 

Oficialii Directiei Silvice Cluj au declarat cã abia dupã ce terenul va trece la Ministerul Transporturilor se poate proceda la defrisarea lui. “Este adevãrat cã la nivel national se fac eforturi considerabile pentru împãduriri, iar la Cluj se aprobã defrisãri.

Nu sunt în mãsurã sã comentez modul în care a fost conceput traseul centurii pe terenul acoperit cu vegetatie forestierã, însã utilitatea sa este indiscutabilã deoarece salveazã orasul de traficul greu. Mai mult, noi am efectuat o serie de studii care relevã cã pãdurea de la Vâlcele nu era de calitate, doar carpen si niste tufisuri”, a afirmat directorul adjunct Dorin Ciucã.

El a atras atentia cã, în schimbul celor 31,4 hectare de pãdure pe care Clujul le va pierde, Ministerul Agriculturii va aloca peste 2 milioane de lei pentru împãdurirea a aproximativ 170 de hectare de teren din judet. Mai mult, alti 80.000 de lei urmeazã sã fie alocati Directiei Silvice de cãtre DRDP pentru realizarea lucrãrilor de împãdurire a taluzelor aferente centurii de ocolire Vâlcele-Apahida.

Loading...
Comenteaza