Primăria se apucă de reabilitat statui. Ce urmează după Mihai Viteazu

Primăria se apucă de reabilitat statui. Ce urmează după Mihai Viteazu
Cu ocazia centenarului Marii Uniri, Primăria dorește ca statuii marilor eroi români să arate impecabil.

Primarul Emil Boc a anunțat că municipalitatea intenționează să reabiliteze monumentul lui Mihai Viteazu, din centrul Clujului. Acesta nu este însă singurul grup statuar care va purta haine nou cu ocazia centenarului Marii Uniri.

Primăria a scos la licitație lucrările de primă intervenție la grupul statuar Horea, Cloșca și Crișan, de lângă Grand Hotel Napoca. Monumentul este degradat. "Sub acțiunea îndelungată a factorilor de mediu urban (fizici, chimici, biologici), componentele ansamblului structural au ajuns într-o stare înaintată de degradare. La partea superioară a platformei s-a infiltrat apă pe sub placaj, ceea ce a dus la erodarea aderenței plăcilor. Din această cauză, plăcile de pe fețele laterale ale soclului au început să se desprindă și să cadă, ceea ce a favorizat pătrunderea precipitațiilor în structura postamentului. (...) Grupul statuar Horea, Cloșca și Crișan necesită intervenții în primă urgență pentru reparații la soclu, prin completarea cu plăci de travertin noi și remontarea celor vechi, inclusiv curățarea și impermeabilizarea suprafeței placate", se arată în caietul de sarcini.

Statuia a fost realizată de sculptorul Ion Vlasiu și a fost dezvelită în 1974. Horea, Cloșca și Crișan au fost conducătorii răscoalei din 1784, o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități și trași pe roată. În 30 ianuarie 1785 a căzut prizonier și Crișan, vândut de nouă țărani greco-catolici din Cărpeniș. Acesta s-a spânzurat în închisoare.

Și ansamblul statuar Mihai Viteazu va fi reabilitat. Lucrările sunt în faza de licitație a lucrărilor, care ar urma să fie executate în 2018. "Statuia lui Mihai Viteazu este în procedură de licitație. Am obţinut avizul de la Comisia de Monumente, astfel încât statuia să fie reabilitată şi anul 2018 să ne găsească cu statuia reabilitată. Anul acesta va fi gata, eventual, licitaţia, şi lucrările să se desfăşoare în 2018. Nu e o procedură foarte simplă. Aici foarte puţini sunt cei care au dreptul să efectueaze asemenea lucrări după un studiu prealabil care să arate cum va arăta statuia, cu aprobările Comisiei de Monumente şi a foarte multor structuri de specialitate", a spus primarul Emil Boc.

Boc a mai precizat că la Cluj urmează să mai fie amplasate două statui: a primului mitropolit ortodox al Clujului, Bartolomeu, și a cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu.

 

 

Loading...
Comenteaza