Primăriile din 49 de comune clujene pot prelungi PUG-urile până în 2020

Primăriile din 49 de comune clujene pot prelungi PUG-urile până în 2020
| Foto: Consiliul Judeţean

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a transmis unui număr de 49 de comune clujene documentația necesară în vederea aprobării prelungirii valabilității planurilor urbaniste generale proprii (PUG) care sunt pe cale să expire la finalul anului.

„Am transmis tuturor primăriilor din județ cărora le expiră PUG-urile la sfârșitul anului documentele necesare în vederea prelungirii valabilității până la finalul lui 2020. Vom continua să sprijinim primăriile în acest demers întrucât inițierea de noi proiecte de dezvoltare locală sau de investiții este strâns legată de existența acestor documente urbanistice, valabile”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe. 

Până la data de 29 decembrie, 45 de comune clujene vor trebui să aprobe prelungirea valabilității documentației urbanistice vizate. De asemenea, un număr de patru comune sunt nevoite să aprobe atât prelungirea valabilității actualelor PUG-uri, cât și inițierea demersurilor de elaborare/actualizare a acestei documentații, având în vedere faptul că până la această dată nu au fost încheiate contracte de servicii de proiectare cu un operator de profil.

În ambele cazuri, pentru operativitatea trecerii acestui demers prin ședință de consiliu local, CJ a elaborat și le-a transmis celor 49 de primării o propunere de proiect de hotărâre-model care să fie folosită în acest context.

Potrivit legii, toate localitățile din România trebuie să dețină planuri urbanistice generale și regulamente locale de urbanism. Activitatea de elaborare a PUG-urilor reprezintă una continuă, acest tip de document având un termen de valabilitate de 5-10 ani.

Excepție sunt cazurile în care s-au produs efecte cu impact puternic asupra dezvoltării localității (modificarea limitei administrativ-teritoriale, prevederea unor noi obiective de interes național - autostrăzi, căi ferate, obiective de utilitate publică cu impact major, dezastre naturale), caz în care actualizarea se poate face înainte de expirarea termenului prevăzut.

Conform CJ în lipsa prelungirii valabilității actualelor PUG-uri, investițiile pe care comunele doresc să le demareze în raza administrativă a unității lor teritoriale ar fi mult îngreunate, respectiv încetinite. Majoritatea primăriilor clujene au inițiat demersurile de actualizare a acestor documente beneficiind de finanțare prin CJ Cluj, în valoare de 3,4 milioane de lei, în ultimii trei ani.

În prezent, forul administrativ județean îndeplinește rolul de structură de specialitate în domeniul urbanismului pentru 74 de comune din Cluj și are încheiate convenții pentru emiterea autorizațiilor de construire și a certificatelor de urbanism cu 60 de unități administrativ-teritoriale.

Loading...
Comenteaza