România scade sub 20 de milioane

România scade sub 20 de milioane
Cluj-Napoca este pe locul secund în ţară, însă cu doar 314.000 de locuitori. Judeţul “a pierdut” peste 20.000 de persoane. Lângă Cluj-Napoca a mai apărut un municipiu.

Cluj-Napoca are mai puţini locuitori decât la ultimul recensământ, din 2002. În schimb, lângă oraş, s-a născut un nou municipiu: Floreşti, unde au fost recenzate aproape 22.200 de persoane. Comuna de lângă Cluj a depăşit ca număr de persoane recenzate municipiile Câmpia Turzii şi Gherla, dar şi oraşul Huedin, potrivit datelor operative furnizate ieri de către Direcţia Regională de Statistică (DRS), la încheierea perioadei legale pentru recensământul locuinţelor şi populaţiei. Ca judeţ, suntem pe locul 5 în ţară, ca localitate urbană suntem a doua forţă după Bucureşti, a declarat ieri viceprimarul Radu Moisin, cel care a coordonat recensământul din Cluj-Napoca. La nivel naţional au fost înregistrate 19,6 milioane de locuitori.

Comuna Floreşti este a patra dintre cele mai importante localităţi din Cluj şi depăşeşte la numărul de locuitori oraşul Huedin şi municipiile Gherla şi Câmpia Turzii. Direcţia Regională de Statistică a prezentat ieri primele date operative la nivelul judeţului Cluj, după încheierea recensământului. Potrivit informării, în Floreşti au fost recenzate 22.189 de persoane şi 13.882 de locuinţe. Primarul Ioachim Vancea a declarat că nu îşi doreşte statutul de municipiu, dar a menţionat că are proiecte pentru asigurarea unei locuiri decente persoanelor din comună, nominalizând modernizări de drumuri şi variante alernative de traseu care să lege Floreşti de Cluj-Napoca.

"Suntem aproape de Cluj-Napoca, zonă industrială bine dezvoltată, chiar dacă în ultima vreme lucrurile s-au mai schimbat. Ce s-a întâmplat cu dezvoltarea imobiliară din Cluj a detrminat lumea să vină la noi, pentru că era mai ieftin şi sunt oameni cu loc de muncă în Cluj-Napoca cei care s-au stabilit în Floreşti", a declarat primarul Ioachim Vancea. Acesta a adăugat că multe dintre apartamente au fost cumpărate sau închiriate şi de studenţi, "pentru că sunt mai mici chiriile". Primarul a menţionat că în prezent principala preocupare a administraţiei locale este de a asigura legături coerente între comună şi Cluj-Napoca. "În acest moment singura modalitate prin care clujenii pot ajunge în Floreşti şi invers este DN1 E60, dar vor exista două alte variante, din primăvară. La drumul prin cartierul Grigorescu execuţia va începe în primăvară, după ce se duce zăpada. E un drum de macadam, va face legătura între blocurile din capătul cartierului Grigorescu şi intrarea pe strada Sportului din Floreşti, unde e hidrocentrala Floreşti 2. Nu e asfaltat, dar va avea podeţe şi rigole laterale, va fi un drum practicabil". O a doua variantă o reprezintă pista de biciclete dezvoltată în parteneriat cu municipiul şi comuna Apahida, cu bani europeni. "Vor începe lucrările în primăvară. Pista începe pe DN1 E60 lângă pizzeria El Milanese, continuă pe străzile Dumitru Tăuţan, Dumitru Mocanu şi Tăuţului, ajunge pe deasupra zonei militare şi iese la magazinul Praktiker", a afirmat primarul.

Conform datelor preliminare furnizate de DRS, în judeţ au fost recenzate 302.262 de locuinţe şi 674.903 persoane din populaţia Clujului. Faţă de datele obţinute la ultimul recensământ, din 2002, peste 702.700 de locuitori, se înregistrează o scădere a numărului de persoane care trăiesc la Cluj. În municipiul Cluj-Napoca au fost recenzate 128.815 locuinţe şi 314.513 persoane, în vreme ce în Turda recenzorii au înregistrat 20.491 de locuinţe şi 46.160 de persoane. În Câmpia Turzii au fost înregistrate 9.576 de locuinţe şi 22.157 de persoane, iar la Gherla situaţia arată 8.492 de locuinţe şi 20.440 de persoane. În Dej au fost recenzate 13.806 locuinţe şi 30.434 de persoane, iar în oraşul Huedin recenzorii au numărat 3.720 de locuinţe şi 10.146 de persoane. Localitatea rurală cu cel mai mare număr de persoane recenzate este Floreşti, cu 13.882 de locuinţe şi 22.189 de persoane, urmată de Apahida cu 5.127 de locuinţe şi 10.398 de persoane, respectiv comuna Baciu, cu 4.295 de locuinţe şi 10.237 de persoane recenzate.

Viceprimarul Radu Moisin a declarat că din datele preliminare rezultă o scădere a populaţiei în Cluj-Napoca faţă de recensământul anterior, din 2002, când numărul de locuitori din Cluj-Napoca a fost cifrat la 317.953. "Scăderea este mai mică de 1%, dar este cea mai mică scădere din ţară. Suntem a doua forţă după Bucureşti şi am surclasat Iaşiul, care la ultimul recensământ era pe locul 2 în ţară la numărul de locuitori. Acum Iaşi are peste 297.000 de persoane recenzate, iar Timişoara peste 301.000. Cifra obţinută pentru Cluj-Napoca include şi persoanele care studiază aici", a explicat Moisin. În ceea ce priveşte municipiul "relevat" lângă Cluj-Napoca de datele operative de la recensământ, viceprimarul spune că ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru imobiliarii şi proprietarii de locuinţe din Cluj-Napoca să nu mai umfle preţurile la chirii sau pe cele de vânzare a apartamentelor pentru că riscă să rămână fără clienţi, populaţia preferând să se mute mai ieftin, în comunele învecinate. "Recenzorii ne-au informat că la Cluj-Napoca au fost identificate foarte multe locuinţe închise, în pricipal în blocurile noi, fiind vorba despre apartamente nevândute", a mai atras atenţia Moisin.


Judeţul Cluj, pe locul cinci pe ţară la numărul de persoane recenzate

Potrivit unui comunicat remis ieri de Institutul Naţional pentru Statistică, la nivel naţional au fost recenzate circa 19,6 milioane de persoane şi peste 8,3 milioane de locuinţe. Topul judeţelor după numărul de persoane recenzate are în frunte capitala (peste 1,6 milioane de persoane), Iaşi (peste 774.000 de persoane), Prahova (peste 754.000 de persoane), Constanţa (peste 680.000 de persoane), după care urmează judeţul Cluj, cu peste 674.000 de persoane, Suceava (peste 654.800 de persoane) şi Timiş, cu peste 654.700 de persoane recenzate.

Comuna cea mai mică din Cluj are 674 de persoane

Comuna Ploscoş e cea mai mică din judeţul Cluj, arată recensământul încheiat luni seara. 674 de persoane şi doar 335 de locuinţe, acestea sunt cifrele comunei Ploscoş la ultimul recensământ, încheiat aseară. Aceasta face ca Ploscoş să fie comuna cu cel mai mic număr de locuitori din judeţ. Secretarul comunei, Cornelia Cismaş (47 de ani), a precizat că multe dintre familiile tinere au plecat din comună, iar numărul deceselor e considerabil. "Populaţia e îmbătrânită. Au fost decese mai multe ca naşterile, tinerii au plecat la Câmpia Turzii sau la Cluj-Napoca. De 10 ani, de la ultimul recensământ, asta s-a întâmplat. În străinătate nu s-a prea plecat, decât pe perioadă scurtă", spune Cismaş. Aceasta e secretarul comunei încă din 1990 şi spune că populaţia a început să scadă din 2002. "Aveam şi câte 10-12 decese pe an, e un număr care se simte într-o comună aşa de mică. Familiile tinere sunt puţine, sunt puţine naşteri", a afirmat secretarul comunei.

Luminiţa SILEA, Mihai PRODAN

 

Loading...
Comenteaza