News alert Exclusiv Video Foto A pornit staţia de osmoză de la Pata Rât

A pornit staţia de osmoză de la Pata Rât
S-a dat drumul la staţia de osmoză de la Pata Rât
S-a dat drumul la staţia de osmoză de la Pata Rât
S-a dat drumul la staţia de osmoză de la Pata Rât
S-a dat drumul la staţia de osmoză de la Pata Rât
S-a dat drumul la staţia de osmoză de la Pata Rât

Consiliul Județean (CJ) Cluj a dat în funcțiune, marţi seara, staţia de osmoză de la Pata Rât.

Staţia cu osmoză inversă de la Pata Rât a fost testată şi pornită în 15 mai. Instalaţia neutralizează levigatul care se scurge din rampa de gunoi a Clujului. Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a confirmat informaţia, pentru Realitatea FM Cluj.

"Informaţia este corectă, este un moment important, pentru ca suntem singurii din ţară care avem un astfel de procedeu. Noi, după ce am avut soluția tehnică şi am convins prefectura că trebuie să ne acorde situaţia de urgenţă, am demarat procedurile. Iată că am reuşit să dăm în funcţiune această staţie de osmoză.

Ceea ce este important, este că de acum, orice scurgere de levigat din compostul de la Pata Rât va fi colectat printr-un canal și va fi dusă înspre cele două depozite care există acolo, în care levigatul va fi procesat prin filtrare şi lăsat să se sedimenteze partea de materiale periculoase, iar partea de lichid va fi trecută prin staţia de osmoză. Ceea ce va ieşi din staţia de osmoză va fi apă curată".

Tişe a mai spus că rampa de gunoi va intra în procesul final de închidere. "Tot ce va curge din acest moment din această rampă, veche de 70 de ani, care a poluat până acum pârâul Zăpodie şi Someşul, vom colecta. Cu această ocazie, rampa de gunoi intră în procesul final de închidere".

Procedura survine ca urmare a finalizării lucrărilor civile necesare în acest scop precum și a celor la priza de levigat în vederea preluării acestuia din breșa existentă, deversării în bazinul de liniștire, apoi, în camera de pompare a levigatului în bazinele aferente stației de tratare prin osmoză inversă.

Prin finalizarea acestor lucrări s-a stopat în totalitate eliminarea levigatului în Pârâul Zăpodie. Urmează ca, din primul bazin, cu o capacitate de 500 mc, levigatul să fie deversat în cel de-al doilea bazin de 600 mc, prin intermediul a trei conducte de legătură, de unde va fi preluat, prin pompare, în rezervorul tampon.

În urma procesului de tratare a levigatului prin osmoză inversă rezultă atât permeatul, substanță decontaminată și devenită total inofensivă pentru mediu, care este evacuat în pârâul Zăpodie, cât și concentratul, care este stocat în rezervorul tampon din cadrul stației de tratare. În ultimă fază, din rezervorul tampon concentratul va fi colectat, transportat și eliminat de către o firmă specializată, în conformitate cu contractul de servicii încheiat în acest sens.

În ceea ce privește activitatea stației de epurare cu o capacitate de 165 mc/zi, aceasta va fi alimentată în primă fază cu ajutorul generatorului pe bază de motorină aflat în dotare, urmând ca, până la jumătatea lunii iunie, alimentarea stației să se realizeze cu energie din rețeaua electrică.

Un aspect relevant referitor la eliminarea concentratului rezultat în urma procesului de epurare prin osmoză inversă a levigatului îl reprezintă faptul că soluția propusă inițial, referitoare la injectarea acestuia în corpul depozitului, a fost abandonată ca urmare a refuzului Agenției pentru Protecția Mediului Cluj de a elibera avizul necesar.

În acest context, CJ a fost nevoit să încheie la începutul lunii mai, în urma unei licitații, un contract cu un operator privat - Demeco Bacău - în vederea prestării serviciilor de colectare, transport și eliminare a concentratului, cu respectarea tuturor legilor în vigoare.

CJ Cluj a cedat, în decembrie 2017, societății Process Engineering amplasamentul pe care au fost edificate cele două bazine de decantare și neutralizare, respectiv stația de epurare a levigatului provenit din depozitul de deșeuri de la Pata Rât. Contractul încheiat de CJ cu Process Engineering este de 3 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată.

Loading...
Comenteaza