Se scumpește turismul la Cluj. Taxă specială de la 1 ianuarie

Se scumpește turismul la Cluj. Taxă specială de la 1 ianuarie

Primăria Cluj-Napoca a decis să instituie o taxă specială pentru turiști, care va intra în vigoare de la începutul anului 2019.

Taxă specială pentru turiști. Municipalitatea a hotărât ca, de la 1 ianuarie, să impună o taxă de 5 lei/turist pe noaptea de cazare. Taxe similare există în foarte multe dintre țările Europei. Plătitorii acestei taxe sunt toate persoanele care beneficiază de servicii de cazare în campingurile, pensiunile, aparthotelurile, hostelurile și hotelurile din oraș.

Banii se rețin la sursă de structurile de cazare. Taxa va fi încasată de instituțiile de cazare turistică și virate lunar în bugetul local. Acestea vor fi colectate prin Direcția de impozite și taxe locale într-un cont unic. Primăria a anunțat și ce va face cu banii rezultați.

Fondul a fost  fi instituit pentru promovarea și dezvoltarea turismului în Cluj, prin Direcția generală de comunicare dezvoltare locală și management de proiecte, cu scopul de a atrage mai mulți turiști, de a crește calitatea serviciilor turistice, de a dezvolta proiecte turistice inovative, respectiv de a promova produse locale și gastronomia tradițională.

În ultimii ani, numărul turiștilor a crescut foarte mult la Cluj. Conform datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, în perioada 1-30 iunie 2018, unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat, au oferit turiştilor 4.822 de camere, cu 9.813 locuri.

În primul semestru au fost cazaţi 289.811 turişti, din care 64.029 străini (22,1% din total). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, numărul străinilor a crescut cu 10,4%. Cei mai  mulţi străini provin din Ungaria (10.328), Germania (8.086), Italia (7.156), Marea Britanie (4.434), Franţa (3.833).

Jorge Oliviera, jurnalist al publicaţiei de turism LonelyPlanet, recomandă amatorilor de călătorii România ca fiind una dintre cele mai frumoase ţări de vizitat. Oliveira a pus accent pe Cluj-Napoca, dar și pe Salina Turda, unul dintre cele mai spectaculoase locuri naturale pe care le-a văzut. Amintim că Transilvania s-a clasat pe primul loc în topul celor 10 regiuni de vizitat în 2016, recomandate de către LonelyPlanet.

Loading...
Comenteaza