Semafor inteligent pentru cea mai aglomerată intersecţie din Baciu

Semafor inteligent pentru cea mai aglomerată intersecţie din Baciu

Un prim pas pentru decongestionarea traficului de pe drumul de legătură între Baciu şi Cluj-Napoca ar putea fi concretizat la început de primăvară. Este vorba despre instalarea unui semafor inteligent la intersecţia străzilor Transilvaniei şi Observator, mai precis la trecerea de pietoni din zona Petrom. 

Proiectul semaforizării inteligente în comuna clujeană Baciu a fost lansat în 2016. Vorbim despre 5 semafoare inteligente (intersecția drumului de incinta de la Uzina Mecanică / Petrom și strada Observator, intersecția cu strada Jupiter, trecerea de pietoni de la moara Baciu, intersecția de la Napolact şi intersecția cu strada Privighetorii) şi 4 cu buton ( Aleea Crinului - magazinul Regina, Căminul Cultural Baciu - Poliția Baciu, Grădinița Baciu şi Școala Baciu), amplasate la trecerile de pietoni. În 2018, ideea a fost însă abandonată deoarece, după finalizarea licitației, firma câștigătoare nu a mai realizat și proiectul. Contractul a fost în cele din urmă reziliat și s-a scos la licitație montarea fiecărui semafor în parte.

Primul semafor inteligent, în valoare de 100.000 de euro, ar urma să fie funcţional până la final de februrie - început de martie 2019. 

"Lucrarea a fost atribuită în luna noiembrie 2018 prin SEAP, iar câștigătorul ne-a promis că, până la sfârșitul lunii februarie - început de martie 2019, semaforul inteligent de la Petrom va fi funcțional. Ce înseamnă soluţie inteligentă? Semaforul citeşte traficul de pe drumul naţional, numără maşinile şi în funcţie de câte auovehicule sunt, le dă drumul sau le mai ţine. La fel şi pe străzile laterale, numără maşinile sau pietonii şi în funcţie de nişte indici de timp, le dă verde unora sau altora", a explicat primarul comunei Baciu, Ioan Florin Mureşan. 

2 milioane de euro pentru drumuri, fonduri nerambursabile 

Comuna Baciu a obţinut 2 milione de euro de la Uniunea Europeană pentru alte două proiecte de descongestionare a traficului din localitate. Amintim că, populaţia comunei Baciu a depăşit 10.000 de locuitori.

8,14 km de drum agricol şi ieşire alternativă la drumul naţional

În toamna anului 2018, Primăria Baciu a demarat proiectul de construire a centurii care urmează să lege cartierul Tineretului de strada Valea Seacă.  Vorbim despre modernizarea a 8,14 km de drum agricol în comună, din care 3,8 km vor fi folosiţi ca o alternativă de ieşire la drumul naţional extrem de aglomerat. Traseul acestui drum va fi str. Jupiter - str. Neptun - str. Bisericii Ortodoxe și str. Valea Seacă. Lucrările sunt executate de firma clujeană AGM Group.  "Minicentura va putea prelua traficul de pe străzile Neptun, Cometei, Privighetorii, Castanilor și Aluniș. 3,2 km vor fi modernizați prin fonduri PNDR, iar 0,54 km, din fonduri proprii.  Se are în vedere și racordarea rețelei existente de străzi cu acest drum respectiv străzile Neptun, Cometei, Privighetorii, Castanilor și Aluniș prin modernizarea porțiunilor neasfaltate", se arată în proiectul administraţiei băcene. Timpul de execuție a lucrării este de un an de zile. 

7,2 km de drum nou înfiinţate sau de legătură cu satele aparţinătoare 

Cel de-al doilea contract de lucrări de infrastructură, în valoare tot de 1 milion de euro fonduri europene, are ca obiectiv „modernizarea unui traseu intravilan în lungime de 7,2 km, care include mai multe străzi, dar şi refacerea și consolidarea malurilor și amenajarea unor ziduri de sprijin pe străzile Castanilor și Planetelor. Timpul de execuție al lucrării este tot de un an de zile. 

 

Loading...
Comenteaza