Viitoarele locuinţe se “retrag” în faţa fânaţelor

Viitoarele locuinţe se “retrag”  în faţa fânaţelor
Un proiect de locuinţe propus de un investitor privat pe strada Măceşului a fost respins în şedinţa Comisiei de Urbanism, în aşteptarea noilor reglementări legale care vor permite transformarea terenurilor acum încadrate ca “fânaţe” în terenuri construibile.

Reprezentanţii administraţiei au respins rapid proiectul, care nu respectă normele în vigoare, în condiţiile în care strada Măceşului, zona în cauză, e chiar în aceste zile motiv de scandal între riverani şi un dezvoltator care vrea să construiască blocuri peste regimul actual al zonei.

Proiectantul beneficiarului Ştefan Domşa a venit în şedinţa de joi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) cu un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în care se propunea construirea de locuinţe cu trei niveluri pe un teren de 1 ha în zona str. Măceşului din Bună Ziua. "Trebuie să fim atenţi acolo, că avem deja nişte procese şi locuitori nemulţumiţi", a intervenit din startul discuţiei primarul Emil Boc, cel care prezidează CTATU, referindu-se la cazul unor blocuri de 5-10 etaje, recent demarate şi care au stârnit revolta vecinilor.

Proiectul supus acum analizei CTATU s-a dovedit a fi tot unul cu probleme, dar nu privind regimul de înălţime propus. În acest caz, o parte din parcelă este acum încadrată ca fiind zonă de fânaţe, adică neconstruibilă conform legislaţiei în vigoare, după cum a atras atenţia Corina Ciuban, şeful Direcţiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca. Proprietarii mizează însă pe modificarea legislaţiei, care se află acum în curs de completare şi care, o dată schimbată ar putea face distincţia între "fânaţe intravilan" şi "fânaţe exravilan".

În primul dintre cazuri (intravilan) s-ar putea permite edificarea de noi locuinţe şi pe acest gen de teren. "Nu putem face peste tot anexe agricole", au spus proiectanţii care au susţinut documentaţia, solicitând membrilor CTATU să discute la nivel tehnic propunerea de mobilare a terenului. "Legea este clară: nu se poate construi pe fânaţe din 2013. Acum nu avem norme metodologice care să ne spună că putem permite un astfel de proiect. Dacă nu avem cadru legal şi aprobăm, Prefectura ne anulează de pe scaun hotărârea", a atras atenţia Boc.

Beneficiarul a ţinut să mai adauge că a iniţiat demersuri pentru acest proiect încă din 2012, când primăria a avizat studiul de oportunitate. Specialiştii de la Urbanism au explicat însă că documentaţia depusă nu era completă, iar între timp legea s-a modificat şi nu mai permite aprobări de astfel de propuneri. Primarul le-a reproşat responsabililor de la Direcţia de Urbanism că introduc pe ordinea de zi a şedinţelor astfel de proiecte. "Genul acesta de documentaţie, unde nu există cadru legal de avizare, trebuie refuzat din start, ca să nu mai vină aici proprietarii şi să se supere pe noi că nu le dăm avize şi îi facem să piardă timp", a conchis Boc.

 

Loading...
Comenteaza