Un documentar turnat la Cluj, prezent la cel mai vechi festival de film din lume

Un documentar turnat la Cluj, prezent la cel mai vechi festival de film din lume
Documentarul "Chuck Norris vs Communism", de Ilinca Călugăreanu, a fost selectat în programul Festivalului Internațional de Film de la Edinburgh, cel mai vechi şi continuu din lume.

Filmul, o coproducţie Marea Britanie-România-Germania, a fost proiectat în premieră europeană în 24 și 25 iunie și s-a bucurat de o primire entuziastă, sălile de cinema fiind pline.

Documentarul a fost filmat în totalitate în Cluj-Napoca, iar povestea lui urmăreşte fenomenul apariţiei casetelor VHS cu filme în România: 

În România anilor '80, mii de filme din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier şi au deschis, celor ce îndrăzneau să se uite, o fereastră spre lumea liberă. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare curajoasă au adus magia filmului oamenilor obişnuiţi.

Lungmetrajul spune povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist prin traducerea a peste 5.000 de filme străine. În rolul principal o regăsim pe Irina Margareta Nistor, figură emblematică a acelei perioade, care traducea și dubla filmele.

„Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului naţional de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică şi filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam 6 ani, părinţii meu au reuşit să împrumute un aparat video.

Şi-au invitat prietenii la noi acasă şi toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Ţin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simţit atunci când am păşit în sufragerie - ca şi cum aş fi intrat într-o lume secretă, magică şi liberă", a declarat regizoarea, într-un articol publicat în The New York Times.

Ilinca Călugăreanu este o regizoare de filme documentare care locuieşte la Londra. A studiat producţia de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din Manchester.

Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Sundance ediția 2015, în secţiunea competiţională destinată documentarelor din cinematografia mondială. În Cluj-Napoca, a fost proiectat în cadrul TIFF. 

Loading...
Comenteaza