Documentar turnat la Cluj, premiat în SUA

Documentar turnat la Cluj, premiat în SUA
Documentarul clujean "Chuck Norris vs Comunism", de Ilinca Călugăreanu, a fost desemnat, în urmă cu două zile, "Cel mai bun documentar" în cadrul competiţiei Loft Film Fest din America.

Documentarul "Chuck Norris vs Comunism" (2015) invită publicul să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate în România comunistă.

La mijlocul anilor '80, marcaţi de cenzură şi sărăcie, în România s-a format şi a crescut o întreagă reţea subterană prin care casete video cu filme occidentale ajungeau pe piaţa neagră. Personaje jucate de Chuck Norris şi Jean-Claude van Damme, dublate de vocea inconfundabilă a Irinei Margareta Nistor, au devenit parte a realităţii cotidiene. 

„Am crescut în România în anii 1980, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului naţional de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică şi filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam 6 ani, părinţii meu au reuşit să împrumute un aparat video. Şi-au invitat prietenii la noi acasă şi toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Ţin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simţit atunci când am păşit în sufragerie - ca şi cum aş fi intrat într-o lume secretă, magică şi liberă", a declarat regizoarea, într-un articol publicat în The New York Times.

Ilinca Călugăreanu este o regizoare de filme documentare care locuieşte la Londra. A studiat producţia de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din Manchester.

Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Sundance ediția 2015, în secţiunea competiţională destinată documentarelor din cinematografia mondială. În Cluj-Napoca, a fost proiectat în cadrul TIFF. Filmul a mai fost prezent şi la Festivalul de Film de la Sarajevo sau la Festivalul Internațional de Film de la Edinburgh, cel mai vechi astfel de eveniment din lume.

Loading...
Comenteaza