Documentarul "Cinema, Mon Amour", parte din campania "Salvaţi Marele Ecran", inițiată de Tudor Giurgiu şi echipa TIFF, ajunge la TV

Documentarul
Documentarul Cinema, Mon Amour, regizat de Alexandru Belc, film care urmăreşte povestea managerului sălii Dacia Panoramic din Piatra Neamţ, unul din cele circa 20 de cinematografe funcţionale, dar pustii, încă nedigitalizate, aparţinând RADEF, ajunge pe ecranele din țară în data de 17 decembrie 2015, de la ora 20.00, pe HBO Romania.

Managerul sălii Dacia Panoramic din Piatra Neamţ, Victor Purice, se ambiţionează să creadă că nu e totul pierdut, ca un adevărat Don Quijote, şi conservă aparatura de 35 mm, recondiţionează sala sau cumpără proiector pentru a difuza filme pe DVD, toate din banii săi. 

În paralel cu povestea lui Victor Purice, filmul analizează motivele din spatele degradării sălilor de cinema, oferind o imagine actuală a cinematografelor funcționale sau abandonate, la nivelul întregii țări. Proiectul Cinema, mon amour a fost demarat acum trei ani, ca parte din campania „Salvaţi Marele Ecran", inițiată de Tudor Giurgiu şi echipa TIFF, în scopul conştientizării nevoii de a moderniza şi digitaliza cinematografele din rețeaua RADEF România Film.

 

Alexandru Belc a mai regizat documentarele 8 Martie (2012) și Rebel, Rebel (2009, co-autor Mihai Bauman), acesta din urmă selecționat la Visions du Réel Documentary Festival, Nyon, Elveția. În această vară, cu Cinema, Mon Amour, a câștigat Cat & Docs Award și Croatian Radio Television HRT Award la Festivalul de la Sarajevo, în cadrul workshop-ului Docu Rough Cut Boutique.

Monteurul filmului este Ioachim Stroe, imaginea este semnată de Tudor Panduru și Alexandru Belc, iar de sound design s-au ocupat Vlad Voinescu și Filip Mureșan. Producătorii filmului sunt Hanka Kastelicová (HBO Europe) și Tudor Giurgiu (Libra Film), iar co-producători - Radovan Sibrt și Viktória Hozzová. Producătorul executiv al filmului este Bogdan Crăciun.

 

Loading...
Comenteaza