51.000 de persoane la Jazz in the Park 2016. Continuă campania pentru fondul festivalului FOTO

51.000 de persoane la Jazz in the Park 2016. Continuă campania pentru fondul festivalului FOTO
Peste 51.000 de persoane au participat la ediţia din 2016 a festivalului Jazz in the Park, în curtea Muzeului de Artă, pe malul Someșului și în Parcul Central din Cluj-Napoca. 12.200 de euro s-au strâns în fondul prin care se finanţează proiecte pentru comunitate.

Pe scene feativalului au urcat peste 40 de trupe din țară și străinătate, unele pentru prima dată în România sau în Transilvania.

Una dintre cele mai apreciate artiste de jazz din Franța, Hindi Zahra, i-a fascinat pe participanți cu muzica ei, iar 2.000 de persoane au dansat în ploaie la concertul din Parcul Central. La rândul ei, Kovacs a încântat cu energia și vocea ei gravă, în timp ce membrii trupei AaRON, pentru prima dată în România, i-au surprins pe participanți cu influențele lor de stil și cu soundul original.

"Kovacs a fost unul dintre pariurile noastre din acest an. Pe tânăra trupa olandeză, cu un succes internaţional răsunător în scurt timp, am întâlnit-o la decernarea premiilor European Festival Awards 2016 şi am ştiut pe loc că se potrivesc cu festivalul nostru (Jazz in the Park a fost nominalizat la categorie Best Small Festival, pentru al doilea an consecutiv n.red.)

AaRON a ratat Picnic in the Park, însă au urcat pe scena din Parcul Central. Nu în ultimul rând, Hindi Zahra a fost dorinţa publicului. Este foarte important pentru noi să avem feedback din partea festivalierilor, iar dacă există propuneri care să se încadreze în bugetul nostru cu siguranţă vom face tot ce ne stă în puteri pentru a le onora", explicau organizatorii Jazz in the Park, la începutul ediţiei din acest an.

La Jazz in the Park 2016 au mai concertat Ours Samplus, Blazzaj, pianistul Bogdan Vaida, Neil Cowley Trio, Platonic Band, Benjamin Kolloch Quartet, Teodora Enache & Benny Rietveld, Aida și Noi, Mihai Dobre, Jazzybirds, Blazzaj, Naked, Hot Club de Cluj, Andrada Codorean&Swing Mob și mulți alții.

„Festivalul din acest an a fost o experiență intensă pentru noi și suntem foarte bucuroși de rezultat. A fost cea mai bună ediție de până acum din multe puncte de vedere: producție, line-up, comunicare. Am avut trei evenimente de promovare pline de energie pozitivă și am încheiat cu un festival de care suntem mândri", spune directorul festivalului, Alin Vaida.

Dacă în primele zile vremea a ținut cu participanții, iar relaxarea a fost la ea acasă, duminică, în ultima zi, a plouat torențial de două ori. Chiar și așa, participanții au sfidat vremea potrivnică și mulți dintre ei au dansat în ploaie la concerte.

„În ciuda faptului că ploaia de duminică a influențat numărul de oameni participanți, văd și lucruri bune în asta. În primul rând, am arătat că am știut să reacționăm, atât practic, cât și mental, iar în al doilea rând am apreciat numărul mare de oameni care a rămas la concerte în ciuda condițiilor meteo. Am învățat de la ei că suntem mult mai mult decât un festival cu intrare liberă. Suntem un proiect drag orașului", crede Vaida.

Extrem de bine primit a fost recitalul de pian susținut la miezul nopții de pianistul Bogdan Vaida, prima inițiativă de a organiza un un astfel de eveniment în parcurile din Cluj, în miez de noapte, dar și concertele care au avut loc pe timpul zilei pe scena specială dedicată muzicii clasice.

Pe lângă concerte, în cadrul festivalului participanții au putut să se bucure de zeci de activități, de la expoziții de sculptură și pictură, până la minigolf, proiecții de filme, jocuri pentru cei mari și pentru cei mici, ateliere de colorat, cățărat, workshopuri de muzică și lansări de carte.

„Obiectivul general a fost să facem o ediție la fel de mare ca cea de anul trecut, dar mai bine pusă la punct și consider că am reușit. Asta ne dă încredere ca pe viitor să facem pași spre o extindere și mai mare", anunță directorul festivalului, Alin Vaida.

Cine a câștigat concursul Jazz in the Park 2016

Trupa C.A.L.I. Quartet din Iași a câștigat premiul I la Concursul Internațional Jazz in the Park desfășurat pe malul Someșului și va concerta în deschiderea festivalului de anul viitor. Premiul II a revenit trupei Secret Formula din București, în timp ce premiul III a fost câștigat de Koszika & The Hotshots din Târgu-Mureș. Au fost oferite premii pentru compoziție și originalitate formației Munk, dar și alte premii speciale.

Bilete neobligatorii de 12.200 de euro. Campania continuă până la 15.000 de euro

Intrarea la festival este gratuită, dar în ciuda acestui fapt participanții au cumpărat 5.490 de bilete neobligatorii în valoare totală de 12.200 de euro. Banii strânși vor merge spre susținerea a trei proiecte selectate de juriu. Organizatorii festivalului vor să mai strângă acum încă 2.800 de euro pentru a putea finanța integral cele trei proiecte: Măscărici, Moara și Our Environment Remixed. Astfel, în perioada următoare campania de donații continuă AICI.

Promisiune pentru următorii ani: Jamiroquai sau Katie Melua la Cluj

Acestea sunt cele printre cele mai cerute nume de către publicul festivalier, conform unui chestionar lansat anul trecut de către organizatori. Însă pentru ca astfel de artişti să concerteze la Cluj trebuie să se ţină cont de câteva aspecte.

"Planul este să avem genul acesta de nume la Cluj, dar pentru acest obiectiv trebuie să impunem un anumit plafon. Astfel de concerte nu pot să fie gratuite, asta ar însemna să destabilizezi piața și sunt niște costuri logistice care trebuie susţinute. Trebuie să fim siguri că avem public: circa 5.000 de oameni la Sala Polivalentă.

Nu știu dacă decoamdată suntem pregătiți să le ducem în paralel. Totuşi, dacă aduci artişti buni şi îi promovezi, lumea cumpără bilete. Avem exemplul concertului de deschidere din acest an: Teodora Enache şi basistul lui Carlos Santana, Benny Rietveld. A fost sold-out", a punctat Vaida.

Loading...
Comenteaza