Actorul Cristian Grosu debutează ca regizor şi prezintă "testamentul omului perfect gol"

Actorul Cristian Grosu debutează ca regizor şi prezintă
Cristian Grosu, lector universitar al Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai și actor la Teatrul Național ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca, îşi face debutul regizoral cu spectacolul 4:48 A.M., după texte de Sarah Kane. Premiera are loc duminică, 14 ianuarie 2018, orele 17:00 și 20:00, la Fabrica de Pensule.

Psihoză 4-48 A.M. este un spectacol-testament a omului perfect gol, care nu mai are nimic de pierdut. Cuvântul crud, arătat în nuditatea sa absolută, ne poartă prin vertijul extrem de intim al bolii psihice și al dezechilibrului spiritual. Textul este un poem tragic. Pentru acest corp sloganuri ca "viața e scurtă și merită trăită" sunt vorbe în vânt. În fața acestei realități sintagmele motivaționale se blochează. Arta funcționează aici ca un vaccin purificator și anti-superficialitate. Spectatorul se vindecă de clișeele sociale, înțelege boala și empatizează cu pacientul, căruia îi va zice: plângi dacă mai poți, strigă sau șoptește, omoară-te dacă asta vrei. Eu sunt aici și te înțeleg.

Alegerea acestei teme este motivată de faptul că depresia a devenit cea mai frecventă suferință mintală la nivel de comunitate și principala cauză de îmbolnăvire la nivel mondial.
În Europa, din 1000 de adulți, 58 prezintă tulburare depresivă majoră (adică 33,4 milioane de persoane).

La noi în țară se estimează că 1 000 000 de persoane suferă de tulburare depresivă, însă foarte puțini dintre aceștia sunt cuprinși în statisticile oficiale ale autorităților pentru a primi tratament. Iar depresia netratată poate duce la sinucidere și în România, într-o zi normală, la fiecare 3 ore, cineva se sinucide.

Toate aceste cifre au făcut ca depresia să devină în acest moment una dintre cele mai studiate afecțiuni psihice.

Cristian Grosu, cel care semnează regia acestui spectacol, a suferit de depresie timp de aproape 10 ani. Acest spectacol vine ca o încununare a suferinței și a deznădejdii prin care a trecut. Iar la realizarea conceptului artistic a lucrat în colaborare cu medicii psihiatri care i-au fost alături în tratarea acestei boli.

 

Loading...
Comenteaza