Ai dat bani pentru ”Cumințenia Pământului”? Statul îți dă banii înapoi

Ai dat bani pentru ”Cumințenia Pământului”? Statul îți dă banii înapoi

Guvernul va adopta o Hotărâre prin care sunt stabilite măsurile necesare pentru restituirea banilor donaţi pentru achiziţionarea sculpturii , premierul Viorica Dăncilă afirmând că, în acest fel, sunt corectate neajunsurile din anul 2016.

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre care reglementează modul în care vor fi restituite sumele de bani donate pentru ”Cuminţenia pământului”, care prevede că aceşti bani vor fi înapoiaţi până la sfârşitul acestui an.

”În acest moment, într-o proporţie mare, donatorii sunt identificaţi, dar sunt şi cazuri de donatori care nu sunt identificaţi. Proiectul aprobat în guvern vine cu clarificări pentru aceştia. Aşadar, donatorii neidentificaţi vor depune la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale o cerere de restituire a sumelor până la data de 30 septembrie 2018. Adresele de depunere a cererii, care poate fi depusă şi electonic, vor fi făcute publice pe site-ul MCIN - www.cultura.ro. Tot pe site-ul ministerului va fi şi modelul cererii şi un ghid privind modul în care se completează şi modul în care se restituie banii în această subscripţie publică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

El a precizat că nu intră în categoria donatorilor neidentificaţi, prin urmare nu trenuie să intreprindă niciun fel de demers, cei care au donat folosind următoarele mijloace: prin virament, ordine de plată în lei sau dispoziţie de transfer valutar, intrabancar şi interbancar, donaţii prin intermediul siteului campaniei www.brancusiealmeu.ro cu plată prin card bancar, transfer bancar electronic sau prin SMS pentru numerele de telefon active.

”Pentru donaţiile provenite prin SMS returnarea se va face fie prin rectificarea facturii sau prin bonusarea numărului de telefon în cazul cartelelor pre-pay. (...) Persoanele fizice sau juridice care au donat sume de bani şi care nu doresc returnarea acestora trebuie să-şi exprime această opţiune în mod expres în scris până pe 30 iunie 2018”, a mai spus Barbu.

Ulterior conferinţei de presă, Nelu Barbu a afirmat că banii vor fi restituiţi până la sfârşitul anului 2018.

În 2016, s-au strâns peste un milion de euro de la peste 100.000 de donatori pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi.

În cadrul campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale, lansată oficial în luna mai 2016 de către Guvernul Cioloş şi Ministerul Culturii, ar fi urmat să fie strânsă suma de şase milioane de euro.

Preţul pentru achiziţia operei "Cuminţenia Pământului", negociat de către Ministerul Culturii şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro din colectă publică. În cele din urmă tranzacţia nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnaţi anul acesta celor care au donat pentru opera de artă.

Loading...
Comenteaza