"Bacalaureat", de Mungiu - cel mai bun film străin la gala National Society of Film Critics din SUA

Lungmetrajul "Bacalaureat", de Cristian Mungiu, a primit premiul pentru cel mai bun film străin la ediţia de anul acesta a galei organizate de prestigioasa National Society of Film Critics (NSFC) din SUA.

Pentru acest film Mungiu a primit premiul pentru regie la ediţia din 2016 a Festivalului de Film de la Cannes. La aceeaşi categorie de premii, care au fost decernate sâmbătă seară, au mai fost nominalizate lungmetrajele "Faces Places", de Agnes Varda, şi "BPM (Beats Per Minute)", de Robin Campillo.

"Bacalaureat" spune povestea lui Romeo Aldea, medic într-un oraş mic din Transilvania, care depune toate eforturile pentru ca fiica sa, Eliza, să fie acceptată la o universitate britanică. Pentru îndeplinirea condiţiilor de acceptare îi lipseşte doar un mic pas, care nu ar trebui să îi pună probleme: să ia bacalaureatul.

Totul se complică în momentul în care, în drum spre şcoală, Eliza este agresată. Cu toate că nu i se întâmplă nimic extrem de grav, năpădit de teama că fiica lui ar putea eşua la examen şi că diploma de bacalaureat nu va fi trimisă la timp, tatăl fetei începe să acţioneze uitând, totuşi, că în acest mod încalcă toate principiile pe care i le-a insuflat fiicei lui.

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d'Or de la Cannes în 2007, cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile". Cineastul a revenit pe Croazetă cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur"(2009), în secţiunea Un Certain Regard.

Filmul "După dealuri"(2012) i-a adus lui Mungiu premiul pentru scenariu la Cannes şi a castigat premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan (sursa: Gândul, varianta scurtată).

Înfiinţată în 1966, la New York, The National Society of Film Critics este una dintre cele mai prestigioase organizaţii de critici de film din SUA și cuprinde jurnalişti de la cele mai mari publicaţii americane. Gala anuală organizată de NSFC este unul dintre evenimentele de vârf din sezonul marilor premii de la Hollywood.

Printre filmele premiate recent de asociaţie se numără "Moonlight" (trei premii Oscar, în 2017), "Spotlight"(două premii Oscar, în 2016), "Goodbye to Language" (Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes).

Loading...
Etichete
Comenteaza