Foto Cel mai vechi muzeu etnografic din România, în "haine" noi de Centenar

Muzeul Etnografic al Transilvaniei întâmpină ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a Românilor, în "haine" noi, lucrările de renovare a faţadei instituţiei de cultură din Cluj-Napoca fiind finalizate. 

Clădire cu profunde semnificații istorice în care a avut loc, în anul 1894, procesul memorandiștilor, Palatul Reduta a beneficiat începând cu finele anului 2017 de un amplu proces de consolidare și reabilitare arhitecturală, finanțarea fiind asigurată de Consiliul Județean (CJ) Cluj.  

Lucrările de reabilitare și restaurare a fațadei au vizat decaparea tencuielii, curățarea rosturilor și rerostuirea cu mortar de var, realizarea tencuielilor pe bază de var, injectarea fisurilor, reparații la tencuiala nivelelor superioare cu mortar de var, reparații de cornișe la ferestre, brâuri profilate și cornișă superioară din tencuială, precum și curățarea, repararea și refacerea ornamentelor din stucatură. De asemenea, a fost înlocuită tinichigeria existentă cu glafuri de protecție noi, din tablă de zinc, au fost înlocuite jgheaburile și burlanele existente cu unele noi, din zinc și a fost recondiționată și refinisată piesa racord din fontă. Ancadramentele din piatră ale gangului de acces și golurile de fereastră au fost reabilitate, a fost dispusă tubulatura de protecție și rețeaua pentru iluminatul exterior al fațadei, au fost recondiționate, curățate și refinisate grilajele metalice ale ferestrelor de la parter și au fost realizate zugrăvelile exterioare.

Necesitatea restaurării acestui monument istoric a rezultat în urma unui raport de expertiză tehnică întocmit în 2016 de către un specialist extern, document care indica faptul că starea fizică a fațadelor clădirii muzeului impune intervenții majore de renovare.

În urma obținerii tuturor avizelor și a autorizațiilor necesare, au fost începute, în 2017, lucrările propriu-zise. Valoarea contractului este de 719.677 lei (taxa pe valoarea adăugată inclusă), fondurile provenind din bugetul CJ Cluj, printr-un program de finanțare multianual.

Loading...
Comenteaza