Clujul citeşte! Sute de persoane la "Marşul Lecturii" FOTO

Clujul citeşte! Sute de persoane la
Sute de persoane au participat la "Marşul Lecturii", eveniment ce deschide şi ediţia din 2017 a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania (FICT).

Marşul a avut ca punct de plecare sediul central al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), de pe strada Mihail Kogălniceanu, şi a urmat traseul strada Universităţii până în Piaţa Unirii, unde se află corturile FICT. 

'Acest Marș al Lecturii are ca scop, în al doilea rând, să promovăm Festivalul de Carte, la care vor fi, începând de astăzi, cele mai importante edituri din țară, cărți în limbi străine, în limba româna, maghiară, germană, evenimente, lansări de carte, concerte. De ce facem acest Marș al Lecturii? Îl facem pentru voi, dragi copii. Pentru că vreau să vă spun: nu pierzi nimic dacă nu citești, dar dacă citești câștigi totul, pentru că se deschid uși prin care poți distinge binele de rău, valoarea de non valoare. (...) Pentru că așa o să știți să faceți o declarație frumoasă iubitei sau iubitului vostru', a afirmat directorul FICT, editorul Vasile George Dâncu

La Marșul Lecturii au mai fost invitați să vorbească Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor Cluj, și scriitorul și traducătorul Dinu Flămând, care, de asemenea, au căutat să fie cât mai convingători în încercarea lor de a-i face pe copii să citească, pentru a afla, astfel, lucruri despre trecut sau viitor, pentru a se cunoaște pe ei, dar și pe cei din jurul lor, mai bine.

După marş, clujenii au fost invitaţi la o întâlnire cu pictorul Dan Crecan (România), la vernisajul expoziției: Cărți nescrise, deschisă pe toată perioada FICT 2017 în spațiul de evenimente amplasat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, dar şi la o lansare de carte: Rosturi şi rostiri... de Teodor Ardelean (Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016).

Program 3 octombrie 2017

15.30-16.30 - Lansările Editurii Caiete Silvane a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj:

Floreta de exercițiu de Marcel Lucaciu (în colaborare cu Editura Școala Ardeleană), colecția „Poesis", 2017; Polifonii în wordissimo de Carmen Georgeta Ardelean, colecția „Scriitori sălăjeni", 2017; Primăvara Poeziei XVII A költészet tavasza, colecția „Antologii", 2017; Poeme pentru „Caiete Silvane", colecția „Antologii", 2017; Firea lumii de Daniel Mureșan, colecția „Poesis", 2017; Simion Bărnuțiu: pașoptist și filosof modern de Traian Vedinaș, colecția „Memoria", 2017; Țărani de ieri și de azi. Dinamica peisajului cultural pe Valea Almașului, coord. Camelia Burghele, colecția „Ethnos", 2017; Graiurile din Sălaj (Editura Academiei Române, coord. Maria Marin, volum apărut cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj); revista Caiete Silvane.

Prezintă, alături de autori, Daniel Săuca și Daniel Hoblea.

18.00-19.00 - Lansare de carte: În Umbra lui Shakespeare de Walter Übelhart (Editura Maestro Tip, 2016). Prezintă: Andreas Sitar.

19.00-21.00 - Poveștile READ & RIDE.

O întâlnire cu Gabriel Bota, care a traversat Europa pe bicicletă în patruzeci de zile, citind zece cărți și promovând lectura. Expoziție de lucrări grafice semnate de Art Marcela Alexandrescu.

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania se va desfășura în perioada 3-9 octombrie în Piața Unirii din Cluj-Napoca, târgul de carte fiind deschis în fiecare zi până la ora 20,00.

Loading...
Comenteaza