Concert vocal-simfonic la Cluj, dirijat de Cristian Oroșanu

Concert vocal-simfonic la Cluj, dirijat de Cristian Oroșanu

Filarmonica de Stat Transilvania invită publicul la concertul vocal-simfonic dirijat de Cristian Oroșanu, ce va avea loc joi, 5 aprilie, începând cu ora 19:00, la Colegiul Academic din Cluj-Napoca.

În stagiunile recente, Oroşanu a debutat la pupitrul unor ansambluri de renume: a dirijat Orchestre de Paris, Orchestre National de Bordeaux şi Orchestra Tonhalle din Zürich. În Japonia, dirijorul şi-a stabilit o relaţie strânsă cu un ansamblu tânăr şi dinamic, Hyogo Performing Arts Center Orchestra. În ultimii ani, a avut ocazia să lucreze ca dirijor asistent cu Yutaka Sado, Mstislav Rostropovici, Ingo Metzmacher.

În cursul stagiunii 2007/2008, a fost dirijor asistent la Deutscher Symphonie Orchester din Berlin. De asemenea, a colaborat cu BBC Scottish Orchestra, Ensemble Orchestral de Paris, Orchestre Lamoureux, Orchestra Naţională din Porto, Orchestra Filarmonicii George Enescu, orchestrele Filarmonicilor din Strasbourg şi Bruxelles şi Israel Kibbutz Orchestra. În 2005, a dirijat, la Competiţia Internaţională Malko, Orchestra Simfonică Radio din Danemarca, ocazie cu care a fost distins cu Premiul II.

Oroşanu susţine o intensă activitate şi în Bucureşti, unde şi-a alcătuit un repertoriu amplu atât în domeniul simfonic, cât şi în cel de operă. Colaborează frecvent cu Orchestra Naţională Radio, dar şi cu Operele Române din Bucureşti şi Cluj-Napoca, unde a dirijat peste 30 de lucrări de gen. În prezent, este dirijor al Filarmonicii din Braşov.

Acesta a studiat, în paralel, cornul şi dirijatul de orchestră la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Înainte de a urma cariera de dirijor, a fost timp de cinci ani cornist în Orchestra Naţională Radio. Ulterior, o bursă la Academia Internaţională Bach din Stuttgart i-a oferit posibilitatea de a studia dirijatul cu Helmuth Rilling.

Activitatea pedagogică a lui Oroşanu a început în 1999, a devenit profesor de orchestră la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, iar din 2010 predă dirijatul la Academia de Muzică din Iaşi. Între 2011 şi 2015, a susţinut cursuri de măiestrie în dirijat la Iaşi şi la Braşov. În septembrie 2016 a fost membru al juriului celei de-a şaptea ediţii a Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales din Bucureşti.

Loading...
Etichete
Comenteaza