Concurs de video-eseuri pentru elevii de liceu

Concurs de video-eseuri pentru elevii de liceu

Teaching European History through Cinema (TEHC), programul de educație cinematografică lansat în România anul acesta, organizează în luna aprilie trei proiecții speciale pentru elevii de liceu din Cluj-Napoca, la Cinema Florin Piersic și Cinema Victoria. Intrarea este gratuită.

În 13 aprilie elevii vor putea urmări filmul Hârtia va fi albastră (2006, România, r. Radu Muntean), începând cu ora 12:30 la Cinema Florin Piersic și 13:30 la Cinema Victoria. Filmul, care îi are în rolurile principale pe Dragoș Bucur, Paul Ipate și Adi Cărăuleanu, spune „o poveste care ar fi putut fi”, așa cum o descrie însuși regizorul, din timpul Revoluției din ’89. Costi, un militar în termen într-o unitate mobilă a Ministerului de Interne, decide să-şi părăsească plutonul pentru a lupta alături de revoluţionari la Televiziune. Comandantul său, locotenentul Neagu, şi colegii săi de pluton pornesc în căutarea lui în ceea ce se va dovedi a fi o noapte pe care nimeni nu o va putea uita.

Celelalte două filme pe care elevii clujeni le vor putea vedea în cadrul TEHC România sunt Adio, Lenin (2003, Germania, r. Wolfgang Becker / Premiul Cesar pentru Cel mai bun film din Uniunea Europeană; Premiile Academiei Europene de film pentru Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol principal și Cel mai bun scenariu) și Ida (2013, Polonia, Danemarca, Franța, Marea Britanie, r. Pawel Pawlikowski / Premiile Oscar și BAFTA pentru Cel mai bun film străin; Premiile Academiei Europene de Film pentru cea mai bună regie, cel mai bun scenariu și cel mai bun film european).

Toate video-eseurile create în perioada 13 aprilie – 17 mai pot fi înscrise în concursul online lansat în cadrul programului TEHC. Video-eseurile trebuie să fie de maxim 5 minute, să aibă la bază cel puțin unul dintre cele 4 filme proiectate în cadrul programului și să fie create de o echipă de maxim 3 elevi. Un juriu de specialiști va desemna în 21 mai 3 finaliști care vor avea șansa de participa în competiția internațională în cadrul căreia va fi ales marele câștigător. Mai multe detalii despre concurs și premiile-surpriză vor fi anunțate în curând pe site-ul oficial.

Loading...
Etichete
Comenteaza