Covor de sticlă în Palatul Banffy

Covor de sticlă în Palatul Banffy
Zidurile scorojite, vopseaua deteriorată sau bucăţile întregi care se desprind din Palatul Banffy, care găzduieşte Muzeul de Artă, vor fi peste un an doar amintiri neplăcute. Interiorul Palatului va face obiectul unui amplu proiect de restaurare.

Expoziţii şi vernisaje vor avea loc în continuare, dar la etaj, pentru că toată zona interioară şi, în special, piaţeta, zidurile înconjurătoare şi subsolul vor fi restaurate. Sumele necesare restaurării, peste 1 milion de euro, provin de la Consiliul Judeţean şi de la Ambasada SUA, în cadrul unei sponsorizări pentru modernizare.

Studiile de fezabilitate aprobate de Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află Muzeul de Artă, prevăd refaceri ample şi un acoperământ de sticlă în locul actualelor dale din care este realizat pavajul. Practic, vizitatorii vor putea călca deasupra vestigiilor arheologice. Ideea acestei amenajări îi aparţine curatorului muzeului, Călin Stegerean.

La început lucările se vor axa pe restaurări, după care se va trece la subsol, în limita banilor disponibili, dar mai ales a vremii de afară.

 

Proiect ţinut la secret

 

în acest moment aspectul estetic interior al Palatului Banffy este jalnic, cu pereţi scorojiţi, învechiţi şi cu un acoperiş relativ şubred. După refacerea statuetelor şi a pereţilor totul va fi vopsit elegant, cel mai probabil în alb. Toate dalele de granit vor fi scoase din actualul loc, pivniţele curăţate, amenajate şi acoperite cu covorul de sticlă groasă, aşa cum prevede proiectul.

Acesta este bine ţinut la secret de autorităţi, care nu au întocmit macheta cu locul restaurat. Refacerea piaţetei trebuia să se realizeze mai demult, dar lipsa fondurilor, în principal, a întârziat lucrările.

Palatul Banffy este unul dintre cele mai bine păstrate palate care s-au aflat în proprietatea familiei nobiliare Banffy, care a dat unul din guvernatorii Ardealului, Gyorgy Banffy. Acesta a ridicat palatul din centrul Clujului în secolul al XIX-lea.

Palatul a găzduit ilustra familie imperială austriacă reprezentată de regele Francisc I şi împărăteasa Carolina, atunci când cei doi au vizitat Clujul în anul 1817. Superba clădire găzduieşte de peste 70 de ani Muzeul Naţional de Artă a Transilvaniei.

Loading...
Comenteaza